Vijesti

Šokantno: Novinar probao da igra smrtonosnog “Plavog kita”, a ovo mu je bio prvi zadatak













Novinar, koji radi za “Radio Free Europe”, je napravio nalog na web-stranici “VKontakte”, predstavljajući se kao 15-godišnja djevojčica, želeći da se priključi igranju igrice “Plavi kit” i otkrije zastrašujuće izazove kojima ona izlaže tinejdžere i na kraju ih tjera u smrt.

Prvi zadatak koji je dobio novinar, nakon što su ga administratori igrice upozorili da ne može da odustane, jer će imati sve njegove podatke i krenut će da ga progone, bio je da žiletom ureže jedan od heštegova igrice (“F58”) na svojoj ruci.

Novinar je pokušao da prevari administratore igrice s fotografijom koju je obradio u fotošopu, ali oni nisu pali na njegovu prijevaru i prestali su da mu šalju dalje zahtjeve i da mu odgovaraju na poruke, piše higgypop.com, piše Blic.

Da podsjetimo, igrica “Plavi kit” je na desetine mladih odvela pravo u smrt širom svijeta. Nakon priključivanja igrici, tinejdžeri dobivaju različite izazove u periodu od 50 dana, prvo one manje opasne, zatim sve opasnije, poput samopovređivanja i na kraju pozivom na izvršenje samoubistva.

List “Nova gazeta” navodi da je u Rusiji između novembra 2015. i aprila 2016. godine bilo gotovo 130 samoubistava maloljetnika povezanih s grupom “Plavi kit”.

Dosadašnji slučajevi pokazuju da su djeca “igru” završavala na najstravičnije načine – najčešće skokom s višespratnice, ali i vješanjem, smrzavanjem u snijegu…

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) otvorila je novu bazu podataka o samoubistvima maloljetnika. Prema podacima ruskih vlasti, ukupno 720 maloljetnika izvršio je samoubistvo tokom 2016. godine, dok statističkih podataka o pokušajima samoubistva nema.

Kao razlozi zbog kojih se maloljetnici odlučuju na ovakav korak navode se porodični problemi, neuzvraćena ljubav, problemi s mentalnim zdravljem, korištenje narkotika ili konzumiranje alkohola, a dijelom samoubistava imaju i neku vezu s internetom ili društvenim mrežama.

Izvor: Blic.rs



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button