Svijet

Direktor Agencije za atomsku energiju sastao se sa iranskim kolegom u BečuDirektor Agencije za atomsku energiju (IAEA), međunarodne organizacije i specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda, Rafael Grossi saopćio je danas da se sastao sa svojim iranskim kolegom u Beču radi razgovora o tekućoj istrazi o česticama umjetnog uranijuma pronađenim na neprijavljenim lokacijama u Iranu, prenosi AP.

– Ponovo smo započeli dijalog s Iranom kako bismo razjasnili neriješena sigurnosna pitanja – izjavio je u ponedjeljak uvečer Rafael Grossi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Rekao je da se sastao s Mohammadom Eslamijem, potpredsjednikom i šefom Iranske organizacije za atomsku energiju. Uz izjavu, Grossi je objavio fotografije sebe, Eslamija i drugih pregovarača.

atalayar-team-IAEA-atomic-nuclear-energy-organism-nuclear-onu-rafael-grossi-mission-zaopriyia-ukraine-central

IAEA godinama traži odgovore od Irana na svoja pitanja o česticama uranijuma. Američke obavještajne agencije, zapadne zemlje i IAEA rekli su da je Iran vodio organizirani program nuklearnog naoružavanja do 2003. godine., dok je Iran dugo poricao da je ikada pokušavao napraviti nuklearno oružje, tvrdeći da je njegov nuklearni program isključivo u civilne svrhe.

Istraga je bila ključna tačka u pregovorima o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine između Islamske Republike i svjetskih sila. Iranski tvrdolinijaški predsjednik Ebrahim Raisi rekao je u augustu da istraga IAEA-e o ovom pitanju mora biti zaustavljena ako će se Iran ponovo obavezati na sporazum.

Ranije ovog mjeseca, izvještaj IAEA za zemlje članice kritizirao je nedostatak angažmana Irana s IAEA-om po tom pitanju.

Budući da iranski lideri nisu ponudili “vjerodostojna objašnjenja za prisustvo ovih čestica”, u izvještaju se navodi da IAEA “nije u poziciji da pruži garancije da se iranski nuklearni program isključivo razvija u miroljubive svrhe”.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button