SvijetVijesti

Njemačkoj prijeti potpuni saobraćajni haos, milionima stanovnika otežan odlazak na posao










Nakon turbulentnog ponedjeljka i relativno mirnog utorka danas se očekuje potpuni haos u Njemačkoj. Uz poljoprivrednike, u štrajk su stupili i strojovođe Njemačke željeznice (DB).

Njemački mediji pišu kako zemlji danas prijeti “potpuna paraliza” saobraćaja. Otežan je odlazak na posao milionima stanovnika.

“U utorak smo imali mirniji dan, u srijedu nastavljamo,” rekao je predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika Joachim Rukwied.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni time što je Njemačka Vlada djelimično poništila povećanje poreza na sva poljoprivredna vozila pa su u ponedjeljak počeli tzv. akcijsku sedmicu poljoprivrednika, odnosno protest koji će trajati sedam dana. Planiraju traktorima blokirati brojne značajne saobraćajnice u Njemačkoj, podsjeća Fenix magazin.

Njemački kancelar Olaf Scholz jasno je u ponedjeljak dao do znanja da će se subvencije nastaviti smanjivati ​​uprkos protestima poljoprivrednika.

Podsjetimo, problem je nastao kad je njemački Ustavni sud prethodno zabranio koalicijskoj saveznoj vladi nova zaduženja u proračunu za 2024. godinu čime državnoj blagajni nedostaje 17 milijardi eura.

Što se tiče poljoprivrednika, ukinute su subvencije za agrarni dizel, a uveden je porez na sva poljoprivredna vozila, isto kao za vozila prijevoznika.

Prije prvog dana protesta vlada je odustala od poreza za poljoprivredne strojeve i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za dizel, ali time poljoprivrednici nisu zadovoljni.

“Što je previše, previše je. Mora se sve vratiti na staro,” odlučan je predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika Joachim Rukwied.

Štrajk njemačkih strojovođa

U utorak navečer u štrajk su stupili i strojovođe Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB). Štrajk bi trebao trajati do petka, a sindikat strojovođa Njemačke željeznice (GDL) trodnevnim štrajkom želi poslodavca natjerati na ustupke u aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

Protest poljoprivrednika i štrajk strojovođa se vremenski preklapaju, ali sadržajno nemaju nikakve veze. GDL se usredotočuje na zahtjeve za plaćama za oko 10.000 zaposlenika Njemačke željeznice .

Naime, GDL od novembra prošle godine pregovara s DB-om o povećanju plata za najmanje 500 eura i smanjenju radnog vremena. Ono što je za DB sporno prije svega je skraćenje radne sedmice na 35 sati uz punu isplatu plaće.

Nedavnu DB-ovu ponudu fleksibilnog radnog vremena GDL je odbacio kao “neozbiljnu.”



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button