Crna hronika

Kako je uhapšen Sejfović: Promijenio 20 SIM kartica u mobitelu, uhvaćen za deset minuta













Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, koji su radili pod rukovodstvom Tužilaštva KS, ali i OSA BiH, odigrali su ključnu ulogu u jučerašnjem hapšenju odbjeglog Amela Sejfovića.

Iako su u potrazi i lociranju bjegunca učestvovale i druge policijske agencije, velika zasluga za pronalazak bjegunca pripada OSA-i BiH, koja je približnu lokaciju Sejfovića imala još prije nekoliko dana.

Međutim, Sejfović se vješto skrivao u blizini telekomunikacijskog repetitora kod Visokog, zahvaljujući kojem je ometan signal uz pomoć kojeg je lociran mobitel koji je on koristio.

Zbog nepristupačnog terena i ometanja signala nije bilo moguće ranije odrediti precizniju lokaciju Sejfovića.

Otkrio ga telefon

Ono što je, međutim, utvrđeno prilikom praćenja bjegunca jeste da je Sejfović tokom svog osmodnevnog skrivanja koristio desetine SIM kartica, a promijenio ih je najmanje dvadeset. Tako je danima otežavao rad policiji.

Pretpostavlja se da je Sejfović sve vrijeme znao da mu je policija za petama, a vjerovatno je uz pomoć mobitela vješto pratio i pisanje medija, koji su izvještavali o njegovom bjekstvu.

Njegova približna lokacija na osnovu telefonskog signala uhvaćena je još u srijedu, ali se čekala potvrda konačne lokacije kako bi bio uhvaćen. Kada je jednom razotkriven, policija ga ja opkolila, a Sejfović se opet dao u bijeg. U jednom trenutku on se skotrljao u potok, gdje je i uhvaćen. Njegovo hapšenje nakon uočavanja trajalo je svega desetak minuta.

U potrazi za Sejfovićem učestvovali su i SIPA , FUP, MUP SBK, MUP ZDK, te Granična policija BiH, koja je tragačima ustupila svoje termalne kamere.

Sejfović je u večernjim satima prebačen u KPZ Sarajevo nakon što je nekoliko sati proveo u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” gdje je detaljno pregledan. Prilikom privođenja Sejfovića povrijeđena su i dva pripadnika MUP-a KS, koji su nakon pružene pomoći u službi Hitne pomoći u Visokom, prebačeni u Opću bolnicu u Sarajevu.

Da li će Sejfović ostati u pritvoru KPZ-a u Sarajevu dok se protiv njega vodi postupak u sarajevskom Kantonalnom sudu ili će biti prebačen u neki drugi zatvor, odluka je koju će donijeti nadležni sud.

Brojni pomagači

Amel Sejfović je, podsjećamo, iz sarajevskog zatvora pobjegao 3. septembra, gdje je bio u pritvoru jer se protiv njega trenutno na sarajevskom sudu vodi proces zbog optužbe da je sa saučesnicima opljačkao banku u sarajevskom naselju Ilidža 2015. godine, kada je poginuo biciklista Kemo Bašić.

Zbog pomaganja u Sejfovićevom bjekstvu do sada su uhapšeni i pritvoreni Nikola Simić i Armin Delalić, zatvorski čuvari, te Igor Miloš, medicinski tehničar KPZ-a Sarajevo. Stražarima se na teret stavlja da su Sejfoviću pomogli da pobjegne iz zatvora, dok se Miloš tereti da mu je pomogao da pribavili pištolj, uz čiju upotrebu je pobjegao iz pritvorske jedinice.

Pritovreni su i Amir Ibrahimi i Dževad Hazić, te Mirza Fazlić koji se sumnjiče da su bjegunca prevezli iz Sarajeva do Visokog.

Tužilaštvo KS predložilo je pritvor i za još jednog Sejfovićevog pomagača, Sanjina Borčaka. On se sumnjiči da je Sejfoviću obezbjeđivao logistiku, a njegovo pritvaranje je zatraženo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi utjecao na svjedoke i ponovio krivično djelo.

Na saslušanje je privođeno još nekoliko osumnjičenih osoba, ali su nakon saslušanja u policiji, pušteni na slobodu.

 

 

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button