Zanimljivosti i zabava

Teleskop James Webb snimio Neptunove prstenove i mjesece

Dok teleskop nastavlja svoju turneju Sunčevim sistemom, napravio je i svoju prvu fotografiju najudaljenije planete u našem kosmičkom susjedstvu, a to je Neptun.

Naučnici su objavili najbolji pogled na prstenove Neptuna u proteklih 30 godina. Fotografija ledenog svijeta nije samo jasna, nego nudi prvi pogled na Neptunove prstenove bazirane na prašini u bliskom infracrvenom spektru. Na ovim talasnim dužinama planeta ne izgleda plava jer apsorbuje toliko infracrvene i vidljive crvene svjetlosti da poprima taman, sablasni izgled.

Možda će Vas zanimati i:

Na fotografiji je vidljivo sedam od 14 potvrđenih Neptunovih mjeseca, a to su Triton, Galatea, Naiad, Thalassa, Despina, Proteus i Larissa. Svijetle tačke i pruge na planeti predstavljaju oblake metana i leda, uključujući vrtlog na južnom polu. Izgled Tritona privlači pažnju zbog površine kondenzovanog azota koja relfektuje 70 posto sunčeve svjetlosti.

the Neptune system, captured by Webb’s Near-Infrared Camera (NIRCam), reveals stunning views of the planet’s rings, which have not been seen with this clarity in more than three decades. Webb’s new image of Neptune also captures details of the planet’s turbulent, windy atmosphere.

Neptun je posebno važan za naučnike jer je dovoljno daleko od Sunca da ima uvjete koji nisu prisutni na bližim planetama, a to su veoma niske temperature i veoma duga orbita koja traje 164 godine.

Sve ovo je samo početak istraživanje pomoću teleskopa James Webb jer istraživači očekuju da će saznati više o Neptunu i Tritonu u narednih godinu dana. Astronomi u ovoj fazi prikupljaju samo preliminarne podatke.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button