BiH

SREBRENICA: Sve spremno za obilježavanje 21. godišnjice genocida










Sve je spremno za komemoraciju 11. jula u Potočarima i ukop 127 identificiranih žrtava genocida. Sigurnosne agencije nemaju saznanja o bilo kakvom ugrožavanju komemoracije, kazao je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici načelnik Ćamil Duraković.

Broj identificiranih

Na komemoraciji 11. jula u Potočarima, osim domaćina Durakovića, prisutnima će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu), predsjednik Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karmel Ađijus (Carmel Agius) i sudija Teodor Meron (Theodor) te predstavnik žrtava genocida.

Obilježavanje 21. godišnjice genocida počelo je 4. i trajat će do 17. jula. A da je sve spremno za komemoraciju 11. jula, potvrđuju i aktivnosti radnika Komemorativnog centra Tuzla, koji su jučer počeli kopati 127 mezara za do sada identificirane žrtve koje će konačno naći smiraj u potočarskom memorijalu.

Najmlađa žrtva

Prema podacima Organizacionog odbora, konačnih smiraj naći će 127 identificiranih žrtava. Među žrtvama koje će biti ukopane ima 12 maloljetnika, a najmlađi je 14-godišnji Avdija (Emina) Memić. Tu je i njegov dvije godine stariji amidžić Halil sa svojim ocem Abdurahmanom.

Očekuje se 7.000 učesnika na ovogodišnjem „Maršu mira“

Kada je u pitanju „Marš mira 2016“, druga značajna manifestacija obilježavanja srebreničkog genocida, i ona može sutra početi. Trasa od Nezuka do Potočara u potpunosti je uređena i sigurna za pohod, a logistika osigurana, kao i prenoćište za učesnike u Liplju, Mravinjcima i Potočarima.

– Do sada je prijavljeno 3.500 učesnika „Marša mira“ i 200 polaznika iz Žepe do Srebrenice. Očekujemo oko 7.000 učesnika ove manifestacije, jer je dosadašnja praksa pokazala da se veliki broj registrira na samom startu u Nezuku – pojasnio je Munir Habibović, predsjednik Pododbora ove manifestacije.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button