Svijet

Rusija u razmjeni oslobodila zarobljene borce iz Azovstala, među njima i komandanta te jedinice

Rusija je kasno u srijedu oslobodila neke od ukrajinskih boraca koje je zarobila nakon dugotrajne bitke za lučki grad Mariupolj ranije ove godine, objavio je večeras ukrajinski javni medijski servis. Među razmijenjenim zarobljenicima ima i pripadnika jedinice Azov.

Mediji se pozivaju na objave same jedinice Azov, koja je predvodila odbranu čeličane Azovstal, te navodi da se razmjena zarobljenika obavila u blizini sjevernog ukrajinskog grada Černihiva.

Kako je na Twitteru objavio Ilija Ponomarenko, u razmjeni zarobljenika oslobođeni su i komandant Azova Denis Prokopenko i njegov zamjenik Svjatoslav Palamar.

Andrij Bilecki, osnivač jedinice Azov, na svom Telegram kanalu objavio je fotografiju na kojoj stoji zagrljen s jednim od oslobođenih zarobljenika.

Ukraine: Azovstal commanders among 215 soldiers released in prisoner exchange with Russia | News | DW | 21.09.2022

Također, Rusija je jučer oslobodila i deset stranih boraca zarobljenih u Ukrajini nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Prošlog mjeseca lider separatističke administracije koju podržava Rusija u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck rekao je da će se suđenje zarobljenim pripadnicima Azova održati do kraja ljeta. Nakon što su se sedmicama borili iz bunkera i tunela ispod mariupoljskog kompleksa čeličane, stotine boraca Azova predalo se u maju ove godine ruskoj vojsci.



Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button