Big Bang #HerojiGeneracijeU fokusu

Tuzlak Benjamin (26) budući predstavnik BiH na Olimpijskim igrama










PROFIL KANDIDATA:

BENJAMIN NURKIĆ

Možda će Vas zanimati i:

KATEGORIJA: SPORT

GODIŠTE: 1994

MJESTO: TUZLA

 

Rođen u Tuzli 1994. godine. Pravnik po struci, trenutno na master studijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Član je Karate kluba Winner Tuzla, također je reprezentativac Bosne i Hercegovine u karateu.

Cilj mu je biti inspiracija nadolazećim generacijama, u smislu da se radom sve može postići i da ništa nije nemoguće. Svojim djelima, a ne riječima biti primjer zajednici da pojedinačnim zalaganjem možemo mnogo doprinijeti.
Dobitnik je priznanja Grada Tuzla 2015. i 2019. godine za postignute sportske rezultate, također i priznanja Sportskog saveza Tuzlanskog kantona za postignute rezultate u 2019. godini. Osvajač 3.mjesta na Univerzitetskim sportskim igrama 2019. godine. i državnih i balkanskih medalja. Reprezentativac BiH u karateu. Učesnik je kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre i nalazi se na 62. mjestu Svjetske karate federacije.

Šta znači dobiti priznanje od Grada Tuzla za postignute rezultate i to dva puta?

To je velika satisfakcija za jednog sportistu, pošto mi sportisti dobijamo razne nagrade, medalje za naše zalaganje i trud. Bitno je da budemo prepoznati od države i da naši rezultati budu adekvatno nagrađeni.

Pored fizičkih sposobnosti koje karate kao sport ugrađuje u čovjeka, koje su još dobre stvari u bavljenu karateom?

Mimo fizičkih sposobnosti koje svaki karatista dobija kroz trening, također karatisti svakim treningom vježbaju i kolektivne sposobnosti. Mi kao borci se borimo mozgom, a ruke i noge su samo sredstvo u toj borbi. A također su karatisti prepoznati kao dobri doktori, profesori, radnici itd.

Kakav je osjećaj braniti boje Bosne i Hercegovine? Koja ti je najdraža pobjeda i rezultat?

Prošle godine na Evropskim igrama u Zagrebu, kada sam osvojio 3. mjesto. Pošto smo se za to takmičenje spremali u ljetnom periodu, a to nije karakteristično za nas karatiste jer u tom periodu odmaramo tijelo za nastavak sezone. Imali smo pripremni period na ljeto u trajanju od dva mjeseca. Veoma je teško za jednog sportistu da se priprema za takmičenje čitavu godinu, ali na kraju kada sam osvojio tu medalju vidio sam da taj trud nije bio uzaludan.

Chuck Norris ili Bruce Lee i zašto?

Chuck Norris i Bruce Lee su napravili veliku stvar na popularizaciji borilačkih sportova, ali ja bih rekao Bruce Lee, jer većina nas se počela baviti borilačkim sportovima zbog njega.

Na šta ćeš jurišati kada krene nova takmičarska sezona u karateu? Šta da očekujemo od Benjamina Nurkića?

Pandemija koronavirusa nas je stopirala u svemu tome. Planovi za dalje su neizvjesni, pošto su sva takmičenja na svjetskom nivou odgođena i ne zna se kada će održati. Olimpijske igre su odgođene za sljedeću godinu; prvih pet sportista na EKF rang listi obezbijedili su nastup, a za ostalih pet se ne zna kako će se kvalificirati za Olimpijske igre .Za sve međunarodne turnire koji bi se trebali održati ove godine  se ne zna vrijeme održavanja. Definitivno planiram nastaviti da se takmičim i branim boje Bosne i Hercegovine.

Benjamin Nurkić je kandidat za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE iz kategorije sport.

Za Benjamina možete glasati klikom OVDJE.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button