BiHTuzlaVijesti

Šarena džamija u Tuzli zasjat će novim sjajem 2021. godine













Građevinski radnici i mehanizacija na terenu djeluju u punom kapacitetu, a finalizacija cjelokupne rekonstrukcije trebala bi biti završena najkasnije za 30 mjeseci, odnosno do septembra 2021. godine.

“Behram-begova džamija će biti u potpunosti rekonstruisana, a dosad je pored učvršćivanja temelja završeno i skidanje maltera s vanjske strane. Trenutno je u toku izrada projekta unutrašnje dekoracije objekta. Također, džamiji će biti vraćena i kupola koju je imala 1888. godine, kao i trijem koji je uklonjen”, rekao je za Klix.ba predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli Hasan efendija Spahić.

Vrijednost projekta rekonstrukcije i restauracije je blizu milion i po konvertibilnih maraka, a kao finansijer se potpisuje Generalna direkcija vakufa iz Turske.

Među Tuzlacima je ovaj vjerski objekt poznat po imenu Šarena džamija, a zbog starosti je nazvan i Atik džamija.

Usljed zuba vremena džamija je u prilično lošem stanju zbog čega je nedavno svoja vrata zatvorila za sve vjernike i posjetitelje koji dolaze u ovaj grad.

“Rekonstrukcija je od velikog značaja jer će Šarena džamija uljepšati centralni dio Tuzle. Ona je i ranije zauzimala posebno mjesto na svim tuzlanskim razglednicama, a posebnu ljepotu će imati nakon vraćanja kupole i prugaste fasade koju će na kraju dobiti. Tuzlaci će sigurno biti radosni, posebno oni koji ovoj džamiji pripadaju kao džematlije”, naveo je ef. Spahić koji obnaša i funkciju potpredsjednika Građevinskog odbora za rekonstrukciju džamije.

Šarena džamija slovi za najstariji vjerski objekt u Tuzli, a nacionalnim spomenikom BiH je proglašena 2010. godine. Za nju su posebno vezane starije generacije Tuzlaka.

Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button