Valter Tuzlanski

Ovaj rijedak, zahrđali Fordov štagalj prodan je za 152.000 dolara










To je XY Falcon GT iz 1970., vjerojatno najtraženiji klasični mišićni automobil u Australiji.

Ljudi izvan Australije možda neće prepoznati četvrtaste linije Ford Falcon serije XY, ali lopatica na poklopcu motora univerzalni je znak nečeg cool ispod poklopca motora. Ovo je rijedak Ford XY Falcon GT iz 1970., nedavno izvučen iz skučene garaže ispod kuće u kojoj je stajao gotovo 50 godina. I donio je 152.000 dolara na aukciji, još uvijek prekriven prašinom i prljavštinom.

Aukcijska kuća Grays.com dokumentirala je pronalazak ovog ultra-posebnog Falcona. Ford je izradio otprilike 1500 primjeraka, počevši od 1970., godine modela za ovaj automobil. U opisu aukcije stoji da je ovo rani primjerak koji je možda bio terensko vozilo za procjenu za Ford . Opremljen je tvorničkim ručnim mjenjačem i tvorničkim krovnim otvorom. Ispod haube nalazi se originalni V8 od 351 kubnih inča (5,8 litara). Nekada je imao 300 konjskih snaga. Iako se, kao i kod mnogih mišićavih automobila iz klasičnog doba, vjeruje da je podcijenjen.

Video prikazuje koliko je automobil udobno sjedio tijekom desetljeća dugog sna. Bio je u Fordovim rukama prve godine svog života, a tada je prodan Fordovom zaposleniku koji ga je imao otprilike godinu dana. Sljedeći je došao do najnovijeg vlasnika, koji ga je parkirao “oko 1979. godine”, prema videu. Zašto je bio parkiran ispod kuće? Vlasnik je promijenio posao i dobio službeni automobil, a onda su se godine pretvorile u desetljeća.

To nas dovodi do 2023. Vanjskom izgledu Falcona potrebna je pomoć, kao što možemo vidjeti u videu. Oštećenje od sudara na suvozačevim stražnjim vratima je popravljeno, ali se nije dobro zadržalo tijekom vremena, a postoje i neke druge mrlje hrđe razasute po limuzini. Unutrašnjost je, međutim, u vrlo dobrom (iako prljavom) stanju, a prtljažnik još uvijek sadrži originalnu dizalicu. Odometar pokazuje 65.278 milja, ali status motora nije poznat.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button