U fokusu

Haotično stanje u živiničkom ogranku SDP-a, smijenjeno kompletno rukovodstvo










Rukovodstvo Općinskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) u Živinicama predvođeno predsjednicom Amilom Hodžić smijenjeno je odlukom Predsjedništva ove stranke.
Razlog za ovakav potez je haotično stanje u odboru, kakvim ga je ocijenio predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić. Zbog nastale situacije danas bi se smijenjeni članovi trebali sastati s predsjednikom stranke Nerminom Nikšićem, saznaje portal Klix.ba.

Odlukom Predsjedništva SDP-a smijenjeno je kompletno živiničko rukovodstvo, odnosno 15 članova i predsjednica Amila Hodžić. Predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić izvijestio je vrh stranke o tome da u živiničkom ogranku vlada haotično stanje koje je dovelo do podjele Općinskog odbora na dvije frakcije.

Bijedić je za Klix.ba rekao da su određeni problemi u živiničkom SDP-u postojali već izvjestan period, a kulminirali su početkom ovog mjeseca, zbog čega je na kraju reagovalo Predsjedništvo stranke koje je donijelo odluku o smjeni.

“Ovakvom stanju je doprinio i loš izborni rezultat. Sjednica Predsjedništva Općinskog odbora SDP-a u Živinicama nije održavana deset mjeseci, a na osnovu potpisa određenih članova dogovorena je sjednica odbora. Međutim, nakon što smo reagovali i rekli da se stvari tako ne mogu odvijati, Predsjedništvo SDP-a je uputilo dopis da se aktivnosti zaustave na sedam dana, ali se Amila Hodžić oglušila na to. Odlukom Predsjedništva kompletno rukovodstvo je smijenjeno, a uvedeno je povjereništvo. U narednom periodu će biti poznato ko će njime rukovoditi”, rekao je Bijedić za Klix.ba.

Smijenjena predsjednica SDP-a u Živinicama Amila Hodžić u razgovoru za naš portal je kazala da je odluka Predsjedništva SDP-a ishitrena te da je na statutaran način i uz redovne procedure trebalo poduzeti korake, odnosno izvršiti smjenu ako je to zaista potrebno.

“Detaljnije se trebalo upustiti u analizu prije donošenja jedne ovakve odluke. Međutim, to je urađeno na sjednici Predsjedništva 5. decembra, a na inicijativu Envera Bijedića. Svi nivoi organizovanja SDP-a u Živinicama sada su raspušteni i faktički se kreće iz početka”, navela je Hodžić.

O pozadini ovakve odluke danas konkretno nije željela govoriti, naglasivši da je riječ o unutarpartijskim stvarima.

“Žao mi je da je došlo do toga, jer smo imali sjednicu Općinskog odbora 4. decembra. Povukli smo određene poteze koji su trebali dovesti do stabilizacije u Živinicama, a jedna od njih je i ta da je raspušteno staro, a imenovano novo predsjedništvo uz sekretara. Raspravljali smo i o istupu tri vijećnika SDP-a u Živinicama, a koji su stupili u koliciju s SDA i protiv njih je pokrenut partijski postupak. Sve to nismo mogli završiti, jer je sada raspuštena kompletna organizacija”, rekla nam je Hodžić.

Iako su se danas trebali sastati s članovima Predsjedništva SDP-a BiH, do takvog sastanka neće doći, ali su smijenjeni članovi nastavili put Sarajeva gdje će se sastati s predsjednikom stranke Nerminom Nikšićem.

Od njega će tražiti da ih se informiše o tome šta se dešavalo na sjednici na kojoj je donesena odluka o raspuštanju kompletne organizacije.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button