Svijet

Japanac se zapalio zbog preskupog sprovoda bivšeg premijera Shinzo Abea

Svjedoci su pozvali policiju nakon što su uočili čovjeka u plamenu u blizini ureda premijera u Tokiju. Policajci su ugasili požar i odveli čovjeka koji je još bio pri svijesti u bolnicu, izvijestili su lokalni mediji.

Stepen njegovih ozljeda i trenutno stanje nisu poznati. Japanski mediji izvještavaju da se vjeruje da je muškarac u 70-im godinama. Vlada još nije komentirala protest. No protivljenje javnosti održavanju državnog sprovoda je sve snažnije, a ankete pokazuju da većina građana ne odobrava tako velike troškove.

Jedna od glavnih opozicionih stranaka u zemlji, Ustavno-demokratska stranka, također je saopćila da zastupnici te stranke neće učestvovati na sprovodu.

Abe je ubijen 8. Jula u 67 godini tokom predizbornog skupa. Ubistvo japanskog premijera s najdužim stažom je šokiralo Japan, zemlju s minimalnim brojem političkog nasilja i kriminala.

Državni pogrebi nisu ustaljena praksa u Japanu, a protivnici kažu da se bune zbog korištenja javnih sredstava za događaj za koji se predviđa da će koštati oko 1,65 milijardi jena (22,3 miliona KM).Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button