IstaknutoIzbori 2022

CIK BiH – U Tirani održana radionica o izazovima i dobrim praksama elektronske identifikacije birača

Delegacija Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koju čine predsjednik Suad Arnautović i članovi Irena Hadžiabdić i Željko Bakalar boravila je u Tirani na dvodnevnoj radionici pod nazivom “Regionalne perspektive za elektronsku identifikaciju birača – izazovi i dobre prakse.

Fokus debate bio je na pravnom okviru neophodnom za uspostavu sistema elektronske identifikacije birača uključujući međunarodne standarde i dobre prakse za ažuriranje procesa i zaštitu podataka.

Možda će Vas zanimati i:

Predsjednik CIK-a BiH Arnautović je u svom referatu predstavio portal e-Izbori i dosadašnje aktivnosti te institucije na unapređenju izbornog procesa u BiH.

Istakao je da CIK BiH uz finansijsku i tehničku podršku Delegacije Evropske Unije u BiH planira u prvoj polovini 2023. godine provesti dvokomponentni pilot projekt.

Cilj pilot projekta je uz korištenje elektronskog sistema identifikacije birača spriječiti zloupotrebe vezane za identitet birača kao što su glasanje u ime druge osobe, višestruko glasanje i zloupotrebu glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta ali i brži transfer izbornih rezultata sa biračkih mjesta do općinskih/gradskih izbornih komisija i CIK BiH (Glavnog centra za brojanje).

Pilot projekt će biti proveden na 165 biračkih mjesta iz deset izbornih jedinica širom Bosne i Hercegovine.

Delegacija CIK BiH je boravak u Tirani iskoristila da održi sastanke sa predsjednicima državnih izbornih komisija iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Republičke izborne komisije Srbije, kao i sa ekspertima OSCE/ODIHR-a za izbore.

Na poziv predsjednika CIK-a Albanije Ilirjana Celibashija, bh. delegacija je obišla i sjedište Centralne izborne komisije Albanije.

Radionicu u Tirani organizirao je OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u okviru OSCE/ODIHR-ovog Projekta „Podrška izbornim reformama na Zapadnom Balkanu.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button