Arhiva

Rad nuklearne elektrane na jugu Njemačke privremeno obustavljen zbog kvaraNuklearna elektrana Isar 2 na jugu Njemačke trebala bi biti potpuno van pogona sedmicu dana kako bi se uklonio kvar koji je doveo do popuštanja na jednom od ventila, saopćilo je njemačko ministarstvo zaštite okoliša, prenosi Euronews.

Isar 2 ist jetzt das letzte bayerische Atomkraftwerk | BR24

– Kompanija Preussen-Elektra koja upravlja elektranom obavijestila je ministarstvo okoliša o propuštanju manjih razmjera na jednom od reaktora. U isto vrijeme su date garancije da niti u jednom trenutku nije postojala opasnost od curenja radioaktivnog materijala – navelo je ministarstvo u saopćenju za javnost.

Kompanija je obavijestila ministarstvo kako popravak neće biti potreban ako se ipak odluči da Isar 2 krajem godine prestaje s radom u skladu s odlukom o odustajanju od nuklearne energije iz 2011. godine, kako je bilo prvobitno planirano.

No popravak će biti potreban odluči li vlada, u sklopu priprema za eventualnu krizu s nestašicom električne energije, držati Isar 2 u rezervi zbog potrebnog napajanja energijom, makar do narednog proljeća.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck početkom  septembra je najavio mogućnost da  dvije od tri preostale nuklearne elektrane ne budu ugašene krajem ove godine, nego da ostanu u rezervi kako bi uskočile u slučaju eventualnih nestašica energije.

Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button