Tehnologija

Evo kako se pravilno koristi GPS ili uređaj za navigaciju u automobilu













Sistemi satelitske navigacije su postali potreba vozača današnjice ali mnogi, izgleda, ne koriste ovog “saputnika” na pravilan ili siguran način. Prema posljednjim simulacijama korištenja koji su obavljeni u evropskim zemljama, podešavanje navigacije predstavlja ozbiljan negativni utjecaj na kvalitet vožnje.

Zato donosimo savjet u nekoliko tačaka, kako da se navigacija koristi pravilno i sigurno, kako bi maksimalno doprinijela udobnoj i bezbrižnoj vožnji.

1 Programirajte vaše putovanje u uređaju prije nego što krenete. Traženje prema sistemu kako bi se promijenila destinacija, tokom vožnje može da bude veoma opasno. Ako je neophodno da promijenite destinaciju ili adresu, najbolje je da to učinite kad se zaustavite na odgovorajućem mjestu.

2 Upoznajte se sa načinom rada sistema koji koristite. Bit će veoma korisno ako ste u mogućnosti da utišate ili pojačate zvuk glasovne komande bez spuštanja pogleda ka uređaju. Dodaci u sistemu kao što su upozoravanje na radove ili gužve u saobraćaju mogu da budu veoma korisni tokom putovanja, pa naučite da ih lako aktivirate prije nego što krenete na put.

3 Bilo da kupujete nezavisan uređaj ili trebate da koristite navigaciju ugrađenu u automobilu, zatražite od prodavca da vam demonstrira upotrebu u aktiviranje dodataka. Može da bude veoma frustrirajuće ako pokušavate da sistem “naučite” da radi prema vašem mišljenju

4 Ako koristite navigaciju u telefonu, provjerite da li je uređaj dobro pričvršćen prije nego što krenete, kao i da li ste već unijeli željene destinacije. Potrudite se da vam se uređaj ne aktivira kao telefon u ključnom trenutku, kod nekog veoma važnog skretanja…

5 Ne privlačite lopove! Ne zaboravite, ukoliko imate nezavisan uređaj, da ga uklonite sa vjetrobranskog stakla. Ako planirate da ga odložite u pregradu ispred suvozača, obrišite sa stakla kružne tragove vakuuma, koji su odličan trag za kradljivce.

Za kraj, ne zaboravite: nikad nemojte u potpunosti da se oslonite na “komande” glasa iz navigacionog sistema i slijepo slušate direktive. Navigacija je tu da vam bude najpouzdaniji asistent, a vi ste ti koji bi u svakom trenutku trebalo da se orijentišete prateći saobraćajne znake i ostale putokaze…

 

 

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button