SvijetZanimljivosti i zabava

Ovo je Kuba o kojoj niko ne priča! (ISTINA O ŽIVOTU NA KUBI) (VIDEO)

Ovu nevjerovatno priču sa Kube donosi nam Robert Dacešin, putnik, travel bloger i poliglota koji je prešao pet kontinenata i bezbroj zemalja.

Njegova priča sa Kube je mnogo drugačija od onih koji uobičajno čujete… No ipak stvari nisu kako se čine. Kroz fantastični travel video Robert nam je pokazao da Kuba unatoč svojoj prirodnoj ljepoti ima bezbroj problema zbog kojeg lokalno stanovništvo napušta zemlju.

U proteklih nekoliko godina, na Kubi se dešavaju velike promjene koje sve više otežavaju život stanovnicima ove zemlje.

Extreme Poverty in Cuba - Welfare in a Broke Country

Ovog puta Robert Dacešin je odlučio da priča sa lokalnim stanovništvom i tako donese bolne ali iskrene odgovore na sva pitanja koja bi mogla zanimati baš vas ukoliko ste nekad planirali posjetiti ovu zemlju.

Iza šarolikog krajolika, lijepih žena i unikatnih građevina stoji mračna strana Kube, koja turistima u većini slučajeva nije zanimljiva a ni privlačna. Jedan od najvećih šokova koje turisti dožive jeste kada čuju kolika su primanja lokalnog stanovništva, za obične radnike taj iznos je 20$ mjesečno dok za fakultetski obrazovane struke iznosi oko 50$.

The Best Cuba Itinerary 2022 - Key Sights, Beaches Cities and More

Pored lošeg ekonomskog stanja, tu su i sitnice kojih kada nema prave velike probleme, poput nedostatka lijekova i igračaka za one najmlađe, a kada kažemo nedostatak, onda mislimo na to da se pomenuti artikli ne mogu kupiti. Vlada ove zemlje je u skorije vrijeme uvela i digitalnu valutu MLC ‘Moneda Libremente Convertible’ koja se koristi u državnim trgovinama za kupovinu hrane i osnovnih životnih potrepština.

Dolazak COVID-a je značio i ekonomski krah za Kubu s obzirom da se ta zemlja oslanja na granu turizma, a ona je doživjela najveći pad u skorijoj historiji.

Mnogi Kubanci se odlučuju za napuštanje zemlje ali to uopšte nije lako s obzirom da Kuba ima pristup za samo par zemalja bez vize.

Ukoliko vam je ovaj članak zagolicao maštu onda vam preporučujemo da pogledate i cijeli video.

Pustolovine i putovanja Roberta možete pronaći na njegovom YouTube kanalu kao i facebook stranici.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button