PolitikaSvijet

Đukanović predložio skraćenje mandata Skupštini Crne Gore

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović uputio je u utorak predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore, te naveo kako vjeruje da se do nove vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.

U obrazloženju Đukanović ističe da suglasno članu 95 točka 5 Ustava Crne Gore, konsultacije o mandataru za sastav Vlade s predstavnicima parlamentarnih stranaka, odnosno koalicija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, obavio je 15. i 16. rujna ove godine.

Razgovore je imao s predstavnicima DPS-a, SDP-a, SD-a, BS, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije (DP) i Liberalne partije.

Možda će Vas zanimati i:

Đukanović podsjeća da se pozivu nisu odazvali predstavnici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore (DEM), Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA.

“Predlog da se mandat za sastav Vlade povjeri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je jučer u ime stranaka koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio gospodin Andrija Mandić nisam mogao prihvatiti, jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uvjeti”, naveo je crnogorski predsjednik, prenosi RTCG.

Javnost je, kako je kazao, od strane pojedinih predstavnika stranaka koji su sudjelovali u konstituiranju tog prijedloga, obaviještena da je on dobio samo verbalnu podršku, i da potpise podrške nisu dali zastupnici URA, SNP i CIVIS.

Crna Gora danas slavi Dan državnosti

“Podsjećam da su prilikom određivanja mandatara za sastav 42. Vlade (Zdravko Krivokapić) predstavnici tri pobjedničke koalicije (“Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”) sudjelovali u konzultativnom procesu i priložili potpise podrške većine od 41 zastupnika. Također, prilikom određivanja mandatara za sastav 43. Vlade (Dritan Abazović) politički lideri većine od 46 zastupnika su sudjelovali na konzultacijama kod Predsjednika države i nedvosmisleno najavili podršku izboru Vlade, što je do u nijansu potvrđeno na sjednici Parlamenta”, naveo je Đukanović.

Kazao je kako se jedino ovog puta lideri koalicije koji tvrde da imaju većinu nisu odazvali na konzultacije.

“Nisu priložili ni potpise većine zastupnika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije.  Dakle, nisam stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju formirati Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na financijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu. Posebno na sigurnosnom, imajući u vidu aktualnu krizu u Europi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na sigurnost Zapadnog Balkana”, navodi Đukanović i dodaje kako smatra da ne postoji politička suglasnost o formiranju Vlade.

“Što doživljavam kao namjeru da se dalje troši vrijeme u kojem bi se nastavili pregovori o diobi resora u Vladi i ‘mjesta po dubini’, dok bi za to vrijeme država dodatno bila urušavana.

Na osnovu navedenog, razgovora koje sam obavio, činjenice da su predstavnici stranaka koje sam naveo ignorirali poziv za konzultacije, i neuvjerljivi predloga koji sam dobio, a koji je javno doveden u pitanje i od strane pojedinih predstavnika stranaka koje tvrde da imaju većinu, obavještavam Vas da je konzultativni proces jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi osigurao  podršku u Skupštini Crne Gore za sastav 44. Vlade Crne Gore”, naveo je Đukanović.

Stoga, suglasno ustavnim ovlaštenjima, kako je kazao Đukanović, podnosi Predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

“Smatram da je to najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost organiziranja prijevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu. Regionalni i globalni kontekst, kao i političko-sigurnosni izazovi, ekonomski i financijski problemi s kojima je suočena Crna Gora, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu Vladu koja će danonoćno biti posvećena njihovom rješavanju”, naveo je Đukanović.

Vjeruje da se do takve Vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.

“Polazeći od navedenog, na osnovu člana 90 stav 4 Ustava Crne Gore i člana 128 stav 5 Poslovnika Skupštine Crne Gore, koristim ustavnu mogućnost i podnosim zahtjev za sazivanje Skupštine Crne Gore 27. saziva na sjednicu jedanaestog izvanrednog zasijedanja u 2022. godini, na kojoj će točka dnevnog reda biti Prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine“, zaključio je, između ostalog Đukanović.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button