BiHIzbori 2022

Nepovjerenje kao jedan od uzroka neglasanja BH mladih

Mladi ljudi glasaju i učestvuju u izbornom procesu, pokazuju to statistike koje prikuplja Institut za razvoj mladih KULT. No, ipak postoje i oni mladi koji nisu zainteresovani.  Sociolog Dragomir Vuković, smatra kako kod mladih postoji ozbiljan problem u vezi sa motiviranošću kada su u pitanju društveno-političke promjene, kao i izlazak na izbore.

Prateći izbornu praksu dvadeset godina unazad, Vuković također primijećuje kako se političke partije i lideri mladima obraćaju u rijetkim situacijama, a to su obično situacije kada su u potrebi za glasovima i podrškom.

Možda će Vas zanimati i:

Nepostojanje vjere u promjene

Za koga da glasam? Iz godine u godinu sve lošiji kandidati – u većini slučajeva nepodobni, a ono malo omladine što su stavili, stavili su na začelja lista i oni im služe samo da stranka uzima glasove sa njima. Također, dosta kandidata se nalazi na tim listama samo zbog obećanih radnih mjesta. Ne želim biti pijun tih igrica i trošiti svoje dragocjeno vrijeme – kazao nam je Šaban (27).

Dvadesettrogodišnjaci Muhamed, Selvedin i Lejla kao jedan od glavnih razloga ljubomornog čuvanja svog glasa navode neispunjavanje datih obećanja, te činjenicu da ne vjeruju u mogućnost promjene.

Od izbora do izbora svi obećavaju svašta i slabo ko da ispuni dato obećanje – smatra Selvedin.

Kako god bilo na izborima, mislim da to ništa neće promijeniti, opet će ostati isto stanje u državi, ti će se političari bogatiti, a nama običnim ‘smrtnicima’ će bacati prah u oči, zavađati nas i lagati, a njima će biti top – navodi Muhamed.

Lejla pak smatra kako u našoj zemlji postoji jako veliki broj populacije koja nema razvijen kritički odnos prema političkim procesima i čiji će glasovi prevagnuti u odnosu na sve ostale.

Narušeni ugled profesije, prioritiziranje političkih interesa i zablude

Postoji više razloga zašto su mladi nezainteresovani – prvenstveno, opšte stanje politike je loše. Politika nije više privlačna ni ugledna profesija za ljude. U politici postoji jedan strašan problem, a to je negativna selekcija kadrova – ona odbija časne mlade ljude od bavljenja politikom – dodaje Vuković.

Drugi problem je, smatra Vuković, politka koja nije u stanju mijenjati društvo na bolje, kao i politički interesi koji su ispred društvenih, državnih te interesa građana.

Politika je poprilično izgubila ulogu koju treba imati i postala je negacija one prave politike. Prava politika počiva na ideologijama, vrijednostima, na moralu i mjeri. Ona vodi računa o svojim građanima, poštuje građansku volju i obezbjeđuje poštene demokratske izbore te ormiranje demokratskih institucija, koje će donositi najbolje zakone i rješenja za građane – kazao je.

Mirza Mehmedović, doktor žurnalističkih nauka, pak smatra kako postoji velika zabluda zbog koje mladi ne izlaze na izbore.

Vjeruju da neko drugi treba riješiti njihove probleme, ili da prosto kažem “da im država nešto duguje”. Mladi moraju biti direktni učesnici političkih procesa. Ne samo kroz izborni proces, ili kroz političke partije, već i kroz nevladine organizacije, studentska udruženja ili kroz građanske inicijative – kazao je Mehmedović za Kameleon radio.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button