SvijetZanimljivosti i zabava

Australija kupuje 220 raketa Tomahawk od SAD-a, nakon sporazuma o podmornicama













Australija je saopćila da je dogovor o kupovini 220 američkih krstarećih raketa Tomahawk od suštinskog značaja za držanje “protivnika na odstojanju”, dok Canberra povećava izdatke za odbranu kako bi se suprotstavila rastućoj kineskoj vojnoj moći.

Ministar odbrambene industrije Pat Conroy rekao je da će moćno oružje dugog dometa prvo biti raspoređeno na postojeće brodove, a kasnije na novu flotu podmornica na nuklearni pogon.

Agencija Pentagona objavila je prodaju u četvrtak i procijenila vrijednost sporazuma na 895 miliona američkih dolara, javlja France 24.

Oružje daje Australiji veliki arsenal za napad na neprijatelje sa više od hiljadu kilometara udaljenosti, nešto za što stručnjaci kažu da je strašno odvraćanje za svakog potencijalnog neprijatelja.

– Rakete dugog dometa su u fokusu posvećenosti ove vlade što se tiče opremanja australijskih odbrambenih snaga, naše nacionalne sigurnosti i naših odbrambenih interesa, držeći protivnike podalje – rekao je Conroy novinarima.

Rakete Tomahawk su prvi put privukle široku pažnju javnosti tokom operacije Pustinjska oluja, američke misije 1991. za odbijanje invazije Sadama Huseina na Kuvajt, pogađajući ciljeve među kojima je bila  i iračka predsjednička palača.

Glas o najnovijoj australskoj kupovini obrambenih snaga dolazi nekoliko dana nakon što su američki, britanski i australski čelnici otkrili planove za opremanje Canberre sa, do pet, američkih nuklearnih podmornica prije nego što zajednički razviju vlastiti model.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button