Covid-19Svijet

U Austriji od danas obavezna vakcinacija protiv koronavirusa













U Austriji je danas na snagu stupio zakon, prema kojem je vakcinacija obavezna za sva lica starija od 18 godina.

Nekoliko država širom svijeta uvelo je obaveznu vakcinaciju za starije građane ili medicinsko osoblje, ali je Austrija prva u Evropi koja je usvojila sličnu regulativu.

Austrijska administracija ističe da je vakcinacija efikasna u borbi protiv ozbiljnog oboljenja i da je Zakon neophodan kako bi se izbjegle nove blokade.

Možda će Vas zanimati i:

Austrijska ministrica za EU i Ustav Karoline Edtstadler izjavila je da je “administracija svjesna da je ovo veoma teška mjera, ali da je neophodna”.

“Mi, kao političari, imamo odgovornost da osiguramo rad sistema zdravstvene zaštite, da društvo može normalno da funkcioniše”, rekla je Edtstadlerova.

Ona priznaje da obavezna vakcinacija jeste miješanje u ljudska prava, ali i ističe da je to u ovom slučaju opravdano.

“Neophodno je izaći iz pandemije, a vakcinacija je jedini način za to i povratak u normalan tok života”, kaže ona.

Naglasila je da Zakon o obaveznoj vakcinaciji ističe u januaru 2024. godine, ali da se to može desiti i ranije ukoliko to pandemije dozvole. Ona je dodala da vlasti do sredine marta neće provjeravati status vakcinacije stanovništva.

Osobe koje odbiju vakcinaciju suočiće se sa novčanim kaznama od 600 eura do 3.600 eura. Izuzetak od vakcinacije su dozvoljene samo iz medicinskih razloga ili trudnoće.



Izvor
federalna.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button