ArhivaSvijetVijesti

Nagli porast putovanja u London uoči kraljičine sahrane

Ožalošćeni su već počeli praviti redove da bi u utorak pogledali kovčegPutnici namjernici iz cijelog svijeta hrle u London kako bi izbliza svjedočili istorijskim događajima odavanje počasti i sahrani kraljice Elizabete II, najduže vladajućeg monarha u britanskoj istoriji. Na dan kraljičine smrti, aplikacija za putovanja Hopper prijavila je porast od 49 posto u pretraživanju letova iz SAD-a za London u odnosu na prethodni dan.

– Očekujemo sve veći broj međunarodnih posetilaca koji će u narednim danima otputovati u Veliku Britaniju, posebno u London, ne samo da oplakuju smrt kraljice, već i da proslave njen život – rekao je za CNN izvršni direktor udruženja za trgovinu turizmom UKinbound Joss Croft.

Ubrzo nakon što je vijest objavljena, Rachel Shoemaker iz Louisa White Travel, turoperatora specijaliziranog za putovanja po mjeri u Britaniju, primila je nekoliko zahtjeva ljudi koji žele putovati u London, dok su neki putnici koji su već bili u Velikoj Britaniji u to vrijeme željeli produžiti svoje putovanje.

– Kraljica je imala izuzetnu sposobnost da inspiriše ljude širom sveta, a ima mnogo Amerikanaca, uključujući i mene, koji osećaju posebnu povezanost sa njom i žele da joj odaju poštovanje – objašnjava Shoemaker.

Mnogi hoteli u Londonu sada su u potpunosti popunjeni, dok su se cijene soba u nekim slučajevima utrostručile, jer posjetitelji dolaze u grad u nadi da će ili vidjeti kraljičin lijes u Vestminsterskoj palači između srijede i ponedjeljka i/ili biti među mnogima ožalošćenima na ulicama u ponedjeljak, koji je proglašen državnim praznikom.

Lanac jeftinih hotela Travelodge, koji upravlja sa blizu 80 hotela u glavnom gradu Velike Britanije, prijavio je porast broja rezervacija, a portparol je izjavio da se osoblje “sprema za naporan period uoči kraljičine državne sahrane”, ističući da su njihovi hoteli u centru Londona i Windsora “bukvalno rasprodati”, javlja CNN.

(FENA)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button