SvijetVijestiZanimljivosti i zabava

U Beogradu danas počinje Europride, velika šetnja još nije potvrđena!U Beogradu danas počinje Europride u okviru kojeg će biti održani različiti događaji i trajat će do nedjelje, 18. septembra. Planirano je da u posljednju subotu bude održana velika parada, međutim MUP Srbije još nije donio odluku o sigurnosnoj procjeni održavanja.

Ova evropska LGBTIQ+ manifestacija dogovorena je još prošle godine, međutim njeno održavanje je postalo upitno u prethodnom periodu nakon što je to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić problematizirao.

On smatra da nije dobar momenat za održavanje velike tradicionalne šetnje zbog krize sa Kosovom. U posljednjem obraćanju je rekao da će MUP Srbije na vrijeme dati procjenu, odnosno dozvolu za održavanje tog skupa, no organizatori insistiraju na šetnji za koju su kazali da će biti održana bez obzira na odluku države.

Tako je šetnja zakazana za 17 sati u subotu 17. septembra ispred Skupštine Srbije. Tokom sedmice koja prethodi šetnji bit će održane različite izložbe, edukativni, kulturni i zabavni događaji povezani sa LGBT populacijom. Planirana je i Međunarodna konferencija o ljudskim pravima na koju će doći diplomate, predstavnici stranih vlada, javne osobe i drugi.

Serbia cancels EuroPride amid rightwing threats, says president | Serbia | The Guardian

Inače, u Srbiji se održavaju i litije pod vodstvom Srpske pravoslavne crkve, čiji je cilj protest protiv održavanja ove manifestacije, i u konačnici zabrana velike parade ponosa u subotu.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button