Zanimljivosti i zabava

NOVA GODINA I OBIČAJI U SVIJETU: JEDNI NA PIKNIK, DRUGI RAZBIJAJU SUĐE, TREĆI PALE SLIKE







Najranije zabilježen doček i slavlje Nove godine smatra se 2000. godine prije nove ere u Mezopotamiji. Podaci kažu da se sve dešavalo u vrijeme proljetnog ekvinocija, sredinom marta.

Drevni Egipćani, Feničani i Perzijanci počinjali su novu godinu u jesenjem ekvinociju, a Grci u zimskom solsticiju. Rimski kalendar originalno je imao deset mjeseci i počinjao je s 1. martom kao prvim danom nove godine.

Proslava Nove godine na 1. januar prvi puta se desila 153. godine prije nove ere. Zapravo, januar se u kalendar „ubacuje“ tek oko 700. godine prije nove ere. Učinio je to drugi rimski vladar Numa Pompilije ali se Nova godina u januaru proslavlja tek vijekovima kasnije.

U ranom srednjem vijeku doček i proslava Nove godine nije bio praznik koji se treba slaviti. Od 1582. s gregorijanskim kalendarom imamo 1. januar kao prvi dan nove godine iako se do 1752. u Britaniji i njenim kolonijama Nova godina i dalje slavila u martu.

Danas čitava planeta noć s 31. decembra na 1. januar obilježava i slavi kao dolazak Nove godine. Jedine razlike su u običajima. Evo nekih.

Južna Amerika

Na Staru godinu stanovnici Južne Amerike odijevaju šareno donje rublje. Oni koji odjenu žuto priželjkuju novac u novoj godini, a crveno je nada za ljubav. Također, ispred kuće stavlja se slamnata lutka koja se u ponoć spaljuje.

Danska

Danci imaju vrlo glasne običaje – razbijaju posuđe. Običaj nalaže da posuđe razbijate o vrata svojih prijatelja, pomažući im da bukom otjeraju zle duhove stare godine. Kuća koja na novogodišnje jutro ima najviše razbijenog porculana pred vratima, obično ima i najviše prijatelja.

Filipini

Na dočeku je važno da imate što više okruglih stvari. Jede se okrugla hrana, posebno voće poput grožđa, nosi odjeća s uzorkom kružnica, jer kružnice podsjećaju na kovanice. Takvim se ponašanjem Filipinci nadaju prosperitetu u novoj godini.

Španija

Ako u Španiji planirate slaviti Novu godinu, pripremite se da u ponoć progutate 12 bobica grožđa. To će vam donijeti sreću u 12 nadolazećih mjeseci.

Bjelorusija

Stara godina u Bjelorusiji jako je važna za neudate djevojke. Postoji mnogo igara koje djevojke igraju kako bi saznale koja će se od njih iduće godine udati. Recimo, djevojke se skupe u krug i svaka u šaku skupi kukuruza te ga prospe u hrpicu ispred sebe. U sredini kruga nalazi se pijetao. Prema kojoj hrpi kukuruza pijetao krene, ta će djevojka biti prva na redu za svatove.

Njemačka i Austrija

Kako bi prorekli budućnost u novoj godini, u ovim germanskim zemljama u zdjelu punu vode ulijevaju otopljeno olovo. Ako olovo primi oblik križa, očekuje se smrt, za oblik sidra trebat ćete pomoć u budućnosti, a krug znači sreću. Također, važno je da u tanjiru u kojem ste pojeli zadnji obrok u staroj godini ostavite dio hrane koji ćete pojesti kada otkuca ponoć – tako ćete biti sigurni da će vaša smočnica uvijek biti puna.

Ekvador

U Ekvadoru mještani donose fotografije svega što ne žele da ih prati iz stare godine u novu, i te se fotografije spaljuju.

Čile

U čileanskom gradu Talci nakon kolektivne mise na Silvestrovo svi pučani odlaze na groblje kako bi novu godinu dočekali sa svojim mrtvima.

Portoriko

Pazite kako 31. decembra hodate ulicama Portorika jer vas mogu dobro zaliti. Naime, izlijevanje kanti vode kroz prozor simbolizira “čistku” stare godine. Domovi moraju biti čisti i ukrašeni, što je simbol čišćenja duha.

Australija

Nova godina dočekuje se uz piknik i kampiranje na plažama. Zabava počine 31. decembra, a u ponoć važno je da se proizvede što više buke, bilo kakvim sredstvima – zvečkama, automobilskim trubama, crkvenim zvonima, vikom i vatrometom.

Engleska

Sigurno znate za londonski običaj dočeka Nove godine na trgovima Trafalgar i Piccadilly, gdje Big Ben otkucava ponoć, ali u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva postoji i običaj prve posjete. Važno je da prvi gost nakon ponoći bude crnokos markantan muškarac koji donosi darove poput hljeba, pogače i simbolične svote novca. Vjeruje se da će takva posjeta donijeti blagostanje. Ako u prvu posjetu dođe žena, riđokosa ili plava osoba, ona će vam donijeti nesreću.

Grčka

Osim Nove godine, 1. januara u Grčkoj se slavi i dan svetog Vasilija, jednog od osnivača Grčke pravoslavne crkve. Sv. Vasilije bio je poznat po svojoj dobroti prema djeci, te im je noću ostavljao darove u obući. Porodice se okupljaju, razmjenjuju darove, a tradicija nalaže da se posluži i torta vassilopitta sa zlatnim ili srebrnim novčićem. Tko pronađe novčić u svom komadu kolača, bit će iznimno sretan u nadolazećoj godini.

Indija

Indijska Nova godina počinje festivalom svjetala koji se zove Diwali. Veoma je važno da prije Nove godine Indijci dovrše sav nedovršeni posao. Prijatelji i porodice izmjenjuju čestitke i darove.

Japan

U Japanu na Novu godinu ne radi nijedna prodavnica jer je to najvažniji praznik u godini i simbol obnove. Običaj je objesiti uže ili slamku na kuće, što donosi sreću. Tijekom decembra održavaju se zabave zvane bonenkai, kako bi ljudi zaboravili brige i probleme te se pripremili za Novu godinu. Nesporazumi i zavade rješavaju se i opraštaju. U ponoć, ako ste Japanac, važno je da se od srca nasmijete. Maleni darovi s novcem otoshidamas daruju se djeci. Japanska pošta obavezuje se da će sve čestitke poslane 1. januara biti isporučene baš na taj dan. Budistički hramovi u samu ponoć udaraju u gongove 108 puta, istjerujući 108 ljudskih slabosti.

Južna Afrika

Za Novu godinu u Južnoj Africi održava se karneval. Buka crkvenih zvona i pucnjava vatrometa i pušaka obvezan su običaj kada sat otkuca ponoć.

SAD

Najpoznatiji američki doček jest onaj njujorški, kada se s Times Squarea minutu prije ponoći otpušta novogodišnja kugla. Tradicija datira iz 1907. godine, kada je kugla, za razliku od današnje kristalne, bila napravljena od čelika i drveta. Kugli promjera 180 cm potrebna je točno minuta da padne i označi početak nove godine.

Kako god i gdje god slavili, svi su oduvijek imali i imaju iste želje. Da im Nova godina bude mnogo bolja i uspješnija od prethodne. 2020. na tebe je red!

Izvor:Hayat.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button