Big Bang #HerojiGeneracije

Faruk Gutić(24) dobitnik priznanja za Neurologiju od strane Evropske Akademije

PROFIL KANDIDATA:

Faruk Gutić 

KATEGORIJA: Nauka i obrazovanje

MJESTO: SARAJEVO

Faruk Gutić je student VI godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevo. Svoje formalno obrazovanje je započeo u OŠ „Grivice“ Banovići po čijem okončanju je ponio titulu učenika generacije. Odlične uspjehe u daljem školovanju nastavio je u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli koju je završio kao jedan od učenika generacije sa prosjekom od 5,0.

Po okonočanju srednje škole upisuje Medicinski fakultet u Sarajevu kao jedan od najbolje ocijenjenih učenika na prijemnom ispitu. Nakon pet uspješno završene akademske godine ostvario je prosječnu ocjenu od 8,74, a najponosniji na prosjeke prve godine (9,10) i prosjek protekle akademske godine (9,11). Uporedo s formalnim obrazovanjem veliku važnost u izgradnji njega kao ličnosti doprinijelo je neformalno obrazovanje. Započeo je kao Rukovoditelj odjela za odnose s javnošću Omladinskog Resursnog Centra u Tuzli u period od augusta 2014. godine do oktobra 2015. godine.

Možda će Vas zanimati i:

U toku 2015. godine na Generalnoj Skupštini Asocijacije Srednjoškolaca u BiH povjerenje mu je ukazalo 54 predstavnika 54 lokalna tima iz 54 lokalne zajednice širom BiH. Kao član Upravnog Odbora, omladinski trener i glasnogovornik predvodio sa kolegama i kolegicama više od 1700 srednjoškolaca zastupajući njihove interese na nacionalnom nivou. U toku ove dvije godine uspjeli su se izboriti za mogućnost višestrukog upisa fakulteta, promjenom Zakona o visokom obrazovanju, s ovjerenom kopijom svjedočastva u Kantonu Sarajevo, Unsko-Sanskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Srednjobosanskom kantonu.

Organizirali su prvi Socijalni Dan u BiH po uzoru na njemačke srednjoškolce i na taj način ponudili srednjoškolcima iz BiH mogućnost da na jedan dan svoje školske klupe zamijene radnim mjestom. Kroz program Socijalnog dana svake godine preko 3000 srednjoškolaca dobije svoje prvo radno iskustvo. Bio je polaznik jednogodišnje obuke Akademije za mlade lidere u civilnom društvu u organiziciji njemačke fondacije Schuler Helfen Leben, koju je završio s priznanjem najboljeg polaznika u klasi.

U proteklih 5 godina predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Ljetnoj akademiji u Kopenhagenu u Danskoj 2016. godine i u Beogradu u Srbiji 2017. godine u organizaciji evropskog pokreta SAME, na Ljetnoj školi u Ljubljani u Sloveniji 2017. godine, na programu razmjene u Santa Colomi u Španiji 2016, na Internacionalnom start-up takmičenju u Splitu u Hrvatskoj 2021. i Svjetskom start-up samitu u Wroclawu u Poljskoj 2021. Učesnik je mnogih edukacija, seminara i konferencija. U sklopu Internacionalnog studentskog start-up takmičenja koje je održano u Splitu prošle godine, zajedno s timom, osvojio je četvrto mjesto u konkurenciji od 34 tima iz 10 zemalja svijeta.

Prolazak u finale i osvajanje četvrtog mjesta s biznis idejom Calvaria omogućila je učešće na Svjetskom takmičenju u Wroclawu krajem godine. Ovo je bilo prvi put da je Bosna i Hercegovina uzela učešće na ovom takmičenju. Sudjelovao je i u programu Inovation Nation IEEE 2021/22 gdje je s timom i idejom fLAWless osvojio prvo mjesto i nagradu od 10.000KM.

Na početku akademske 2020/21 godine imenovan je za člana Upravnog Odbora Udruženja studenata medicine u BiH sa 100% podrške svojih kolega i kolegica iz tri bosanskohercegovačka grada: Sarajevo, Tuzla i Mostar. U istom periodu aplicira na program kliničke razmjene u Brazilu, na jednoj od najboljih
klinika za opštu hirurgiju u Južnoj Americi. U toku 2022. godine, dobio je priznanje od strane Evropske Akademije za Neurologiju, za najbolji rad u konkurenciji studenata medicine.

U mjesecu junu izabran je za od strane Evropske Akademije za neurologiju i dodijeljena mi je nagrada za izvrsnost u Beču na osmom kongresu Evropske Akademije za Neurologiju. U mjesecu julu ove godine imao je priliku učestvovati i na Medicinskoj školi za onkologiju u Valenciji, Španija, predstavljajući BiH u kategoriji od preko 30 zemalja učesnica.

Osnovni cilj jeste sticanje profesionalnog i uskospecijalističkog znanja iz oblasti oboljenja, prevencije, dijagnostike i tretmana oboljenja nervnog sistema i njemu pridodatih organskih efektora. Prikupljenje i primjenjeno znanje iskoristiti u liječenju malodobne i adultne populacije u BiH s akcentom na razvoj potrebne tehnologije i resursa kako bi se ovakvi tretmani mogli u potpunosti obavljati unutar teritorije BiH.
Kombiniranje akademskog i kliničkog iskustva sinergističkim učinkom u pozicioniranju naučne misli BiH u međunarodnim krugovima.

POSTIGNUĆA

Učenik generacije “OŠ Grivice” Banovići
Učenik generacije “JU. Medicinska srednja škola Tuzla”
Trenutno prosjek nakon finaliziranih 5 godina Medicinskog fakulteta u Sarajevu 8,74
Član Evropske Akademije za Neurologiju
Dobitnik nagrade za izvrsnost od strane Evropske Akademije za Neurologiju 2022
Član Evropskog društva onkologa
Dva start-up projekta (Calvaria i fLAWless)
Prvo mjesto na SiA BiH 2021 godine
Četvrto mjesto na International Student Competition Split 2021. godine
Prvo mjesto na Innovation Nation IEEE 2021. godine
Priznanje najboljeg polaznika Akademije za mlade lidere u civilnom društvu organizirana od strane SHL BiH
Dobitnik stipendije za nadarene učenike od strane Konrad Adenauer Fondacije za 2020/21

Faruk Gutić je kandidat za priznanje #herojigeneracije u kategoriji Nauka i obrazovanje. 

Za njega glasajte na OVOM LINKU.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button