Big Bang #HerojiGeneracije

Din Ammar Tolj: Matematički genije iz Sarajeva

PROFIL KANDIDATA:

Din Ammar Tolj

KATEGORIJA: Nauka i obrazovanje

MJESTO: SARAJEVO

Sarajevski gimnazijalac Din Ammar Tolj je Zlatnim certifikatom u Velikoj Britaniji okrunio seriju svojih uspjeha u matematici. No, za njih se nažalost saznalo tek kada je otišao u inostranstvo.

Jedan sarajevski gimnazijalac se bar za kratko pobrinuo da se u sumornom medijskom mozaiku Bosne i Hercegovine, obilježenom političkim nesuglasicama, prijetnjama opstanku države, korupcijom i crnim pandemijskim statistikama, pojave pozitivni sadržaji.

Možda će Vas zanimati i:

“Iznenadilo me je to što je cijela BiH bila preplavljena vijestima o tome da je jedan Sarajlija osvojio zlato u takmičenju iz matematike u Velikoj Britaniji. Taj interes pokazuje da je i sama država počela cijeniti uspjehe svojih učenika i talenata. Jako mi je važno što sam mladima u BiH pokazao da trebaju slijediti svoje snove. Ja sam svoje slijedio. Zahvaljujući znanju i dobrim ocjenama uspio sam kao Bosanac doći u Veliku Britaniju sa željom da postanem matematičar i fizičar. To je i meni prije 4-5 godina izgledalo nemoguće”, kazao je Tolj.

Posebno ponosni na njegov Zlatni certifikat, osvojen na matematičkom takmičenju srednjoškolaca iz cijele Velike Britanije, kako kaže, bili su njegovi roditelji Samra i Tomislav, porodica, kao i nastavno osoblje i učenici Druge gimnazije u Sarajevu, koji pripremaju učenike i za IB (matura u zemljama engleskog govornog područja). To znači da mu je ova sarajevska gimnazija dala temelj jer ima u ponudi smjer IB odnosno MYP, koji na englelskom jeziku priprema srednjoškolce za univerzitet u zemljama engleskog govornog područja na cijelom svijetu. Uz medijsko glorifikovanje njegovog uspjeha, satisfakcija za ovog mladog Sarajliju bile su i čestitke sarajevskih opštinskih i kantonalnih zvaničnika i resornog ministarstva. To mu, kaže, budi nadu da će mladi Bosanci i Hercegovci u očima vlasti postati bar malo važniji.

Zlatni certifikat u Engleskoj kruna je njegovih dosadašnjih uspjeha koji sežu od osnovne škole, preko kantonalnih i takmičenja na nivou Federacije BiH, pa sve do osvojenog Srebrnog certifikata na prošlogodišnjoj matematičkoj smotri britanskih srednjoškolaca.

Din Ammar Tolj je kao jedan od najboljih učenika Druge gimnazije dobio stipendiju koju sponzoriraju britanskim lordovi da treći i četvrti razred završi u londonskoj školi Brentwood.”Teško mi je palo razdvajanje od roditelja i sredine u kojoj sam živio 16 godina. Sarajevo, iako mi se neki aspekti života u njemu nisu dopadali, volim. Ipak, sistem školovanja ovdje je dosta ležerniji i više pažnje se posvećuje praktičnoj primjeni stečenih znanja u svakodevnom životu i budućoj karijeri učenika“, kaže Tolj.

No, širenje pandemije dovelo je do zatvaranja školskih ustanova u Engleskoj u martu 2020. Din Ammar se morao vratiti u BiH, da bi ponovo došao u Englesku u augustu, kada je počela nova školska godina.

Uprkos činjenici da engleske škole svakih šest sedmica imaju raspust i ukupno sedam raspusta godišnje, Din Ammar zbog vladinih mjera o suzbijanju širenja infekcija koronavirusom, ne može putovati u BiH, jer bi po povratku morao u karantin. Roditelje nije vidio od augusta ove godine. Protekli raspust je proveo kod mamine rodice u Berlinu, usavršavajući malo njemački kojim solidno vlada. Nada se da će u decembru ponovo u rodno Sarajevo.

Iako su ga interesovala dešavanja na minulim lokalnim izborima u BiH, Din Ammar ih zbog obaveza nije mogao pratiti kroz medije. O svemu su ga informisali roditelji. Rezultate izbora tumači kao pozitivan znak.

Smatra i da su podjele najštetnija pojava u bh. društvu.

Din Ammar Tolj je kandidat za priznanje #HerojiGeneracije u kategoriji Nauka i obrazovanje. 

Za njega glasataje klikom OVDJEKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button