SvijetVijesti

Vučić: Srbija najveću stopu rasta trgovine bilježi s Mađarskom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da Srbija najveću stopu rasta trgovine bilježi s Mađarskom te da je od januara do juna bila 2,2 milijarde eura.

Vučić je to izjavio nakon susreta s mađarskom predsjednicom Katalin Novak koja boravi u službenom posjetu Srbiji.

Tom prigodom Vučić je zahvalio Mađarskoj što će Srbija mirnije dočekati zimu jer je ta zemlja dopustila Srbiji koristi njeno skladište.

“Vjerujem da ćemo, usprkos poteškoćama, uspjeti do kraja 2025. godine završiti brzu prugu i da će se za 2 sata i 45 minuta stizati iz središta Beograda u središte Budimpešte”, rekao je predsjednik Vučić, prenosi Beta.

Govoreći o velikim gužvama koje se formiraju na graničnim prijelazima s Mađarskom, Vučić je rekao da je to moguće riješiti ako ima dobre volje.

“Postoje tri rešenja. Jedno je članstvo u Evropskoj uniji (EU). Ali postoje i stvari koje se mogu prije toga uraditi kao što su uspostavljanje zelenih koridora, što mora uraditi EU, kao i uvođenje neke vrste Schengena u kojem bi imali slobodu kretanja i prije punopravnog članstva. Zato molimo mađarsku Vladu, koja nam u tome pruža podršku, da nastavi s tim, jer to jeste problem”, kazao je Vučić.

Mađarska predsjednica Katalin Novak izjavila je danas u Beogradu da je Europskoj uniji potrebna Srbija i da će zbog toga Mađarska podržati što ranije priključenje zapadnog Balkana Uniji.

“Europskoj uniji je potrebna Srbija, ne samo obrnuto. Zbog toga ćemo podržati što skorije priključenje Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana i bilo bi nam drago da se to što prije ostvari”, izjavila je Novak nakon sastanka  s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednica Mađarske je izrazila nadu da će davanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji ubrzati proces eurointegracija zapadnog Balkana. Srbija je, navela je, učinila veoma ozbiljne korake kako bi odgovorila svim zahtjevima EU.

Ona je ocijenila da se rat u Ukrajini neće uskoro završiti i istaknula da je Mađarska podržala sve pakete sankcija, ali da zbog posljedica sankcija teška zima ne predstoji samo Rusiji kojoj su sankcije uvedene, već i cijeloj Europi.

“Do sada smo glasali za sve pakete sankcija, ali smo uvijek naglašavali kako smatramo da nije učinkovita takva politika jer bi trebali odrediti kome želimo nanijeti štetu. Jer bi trebale imati najozbiljniji učinak na Rusiju, međutim posljedice sankcija vidimo i u zemljama širom Europe, cijene rastu, inflacija raste”, rekla je Novak.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button