BiHTuzlaTuzlanski kantonVijesti

Potpisani ugovori o sufinansiranju infrastrukturnih projekata u oblasti turizma u TK (VIDEO)Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona potpisalo je danas 21 ugovor s korisnicima projekta sufinansiranja infrastrukturnih projekata u oblasti turizma. Prvi put u Tuzlanskom kantonu na ovakav način se pomažu turistički djelatnici koji su izrazili zadovoljstvo što u resornom ministarstvu imaju partnere koji su spremni da saslušaju njihove prijedloge i probleme.

Konačno smo priveli kraju realizaciju ovog projekta zadanog od Vlade TK i Skupštine TK, a u sklopu predviđenog budžeta. Ovo je prvi put da raspisujemo jedan ovakav poziv, nadam se ne i posljednji. Nadam se da će nova Vlada TK imati sluha i da će raspisivati pozive i u puno većem iznosu nego što je to danas. Zadovoljan sam projektima koji su odobreni i nadam se da će korisnicima biti značajni u razvijanju biznisa – kaže ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić.

Na osnovu odluke Vlade TK u junu 2022. godine, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja je raspisalo javni poziv i nakon provedene procedure odabran je 21 projekat ukupne vrijednosti 600.000 KM.

Vlada TK donijela je odluku o kriterijama i načinima raspodjele finansijskih sredstava namijenjenih razvoju infrastrukturnih projekata u turizmu, a Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja je raspisalo javni poziv. Budžetom TK je predviđeno 600.000 KM za razvoj infrastrukturnih projekata u turizmu, a mi smo kroz ovaj poziv podržali 21 projekt. Nažalost, nismo imali dovoljan broj aplikanata da podržimo velike projekte kako smo bili planirali na početku, ali i ovaj 21 projekt je zadovoljavajući. Radi se o maksimalnim iznosima od 50.000 KM i najmanjim iznosima od 10.000 KM, a svi aplikanti su bili dužni da ulože 50 odsto svojih sredstava. Dakle, radi se o finansijskoj podršci u iznosu od 600.000 KM, koja će rezultirati realizacijom projekata u iznosu 1,2 milion KM – pojašnjava pomoćnica ministra za trgovinu i turizam TK  Dželmina Huremović.

Turistički djelatnik Kasim Selimović ističe da je ovo jedan od rijetkih slučajeva podrške turizmu.

Ovo je spasonosni trenutak i sredstva će biti od velikog značaja. U prvom redu stabilizirat će turistička preduzeća, a i pomoći će se u njihovom daljem razvoju – naglasio je.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button