BiH

Ko su osobe koje su nedostupne bh. pravosudnim organima










Alija Delimustafić uhapšen je u Karlovcu u autobusu koji je saobraćao na relaciji Zagreb-Rijeka. Policija je na osnovu interpolove potjernice privela Delimustafića i predala ga u nadležnost Suda u Karlovcu.

“Mogu samo reći da je uhićena osoba sa inicijalima A.D., temeljem međunarodne tjeralice“, potvrdio je Vlaho Orepić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Nije jasno kako je Delimustafić prešao granicu sa Hrvatskom. U Graničnoj policiji kažu da nemaju evidentiran prelazak lica sa imenom Alija Delimustafić preko graničnih prelaza. Podsjećamo da je Delimustafić prilikom hapšenja u posjedu imao dva pasoša sa lažnim imenima Ilija i Sadik.

Zanimljivo je da se Delimustafić našao u autobusu koji je saobraćao prema Rijeci gdje živi, za Tužilaštvo Kantona Sarajevo u slučaju “Pravda” interesantna Lejla Fazlagić. Tužilaštvo kantona Sarajevo je potvrdilio da je i ona sama bila lišena slobode 9. decembra.

Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS je kazala: “Nakon što je ispitana od strane tamošnjeg sudije, određene su joj mjere opreza, što znači redovno javljanje tamošnjoj policiji. Treba napomenuti da je ministarstvu pravde Hrvatske upućena molba za njeno izručenje BiH”.

Međutim, Lejla Fazlagić posjeduje Hrvatski pasoš i za sada nema indicija da će biti izručena BiH. Jusuf Škrijelj za kojim je takođe raspisana potjernica, nedostupan je organima gonjenja.

Za njim se intenzivno traga. Škrijelj posjeduje belgijsko državljanstvo. Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu odbilo je da produži pritvor osumnjičenima Aliji Delimustafiću,Jusufu Škrijelju, Suadi Hadžić i Lejli Cerić. Tada su sudsko vijeće činili Muhidin Hajdarević, Adisa Zahiragić i Braco Stupar.

Sudsko vijeće u potpuno drugom sastavu, donijelo je odluku da se ponovo privede pomenuta četvorka. Hadžić i Cerić su privedene, dok u Delimustafić i Škrijelj nestali iz BiH. Ministar bezbjednosti BiH izrazio je sumnju kako je moglo doći do bjega.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH je ocijenio: “Sumnjam da je bio dogovor, jer je to van svake razumne odluke suda donesena da se pusti. Ovo nije razumna odluka jer imate osobu za koju je u toku istrage i prilikom hapšenja utvrđeno da posjeduje javne isprave na nekoliko lažnih identiteta i vi mu nakon 30 dana ukidate mjeru pritvora”.

Delimustafić nije prvi koji je uspio da pobjegne iz zemlje. Za razliku od njega koji će biti izručen BiH, još uvijek su za pravosuđe BiH nedostupna mnoga lica poput Slobodanke Tošić, Novaka Đukića i Sanjina Sefića u Srbiji ili Oliver Knezović, Ramo Brkić, Zlatan Mijo Jelić, Faruk Balijagić, Ante jelavić, odnosno Senad Šabić koji je došao čak do Švedske.

 

 

 

Izvor: N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button