BiHIzbori 2022

Kajganić o angažmanu Tužiteljstva BiH na osiguranju zakonitosti izbornog procesa (VIDEO)
Vršilac dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić izjavio je danas kako je ovo tužiteljstvo zajedno s drugim tužiteljstvima, partnerskim institucijama i agencijama za provedbu zakona snažno angažirano na osiguranju zakonitosti i zaštiti integriteta izbornog procesa u BiH.

Mi smo se angažovali da učinimo sve ono što je u našoj moći, a što je u našoj nadležnosti kako bi obezbjedili da izborni proces u BiH prođe sa što manje nepravilnosti – kazao je Kajganić na konferenciji za novinare, istaknuvši spremnost za odlučno djelovanje u slučaju ugrožavanja zakonitosti tog procesa.

Podsjetio kako je Tužiteljstvo BiH, između ostalog, nadležno za praćenje provođenja izbornog procesa, u segmentu koji se odnosi na institucije BiH (PSBiH i Predsjedništvo BiH), odnosno za postupanje u predmetima koji se tiču krivičnih djela, zloupotrebe izbornih prava i(ili) slučajeva izbornih prevara.

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH pozvao je građane da prijave najbližoj policijskoj stanici, odnosno na telefon – 122 svaku uočenu neregularnost za koju smatraju da se odnosi na izvršenje krivičnog djela, a prvenstveno se tiče radnji u vezi s nuđenjem novca ili upućivanja prijetnji, odnosno utjecaja na slobodnu volju birača.

U tom je kontekstu najavio kako će na dan Općih izbora u BiH, 2. oktobra tužitelji Tužiteljstva BiH biti raspoređeni u regionalne centre SIPA-e u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci, a koji će taj dan dežurati i biti u mogućnosti da se angažiraju povodom bilo koje prijave, uključujući i izlazak na teren radi uviđaja na licu mjesta.

Na istom zadatku, a za eventualna krivična djela koja se tiču izbornog procesa na nivou entiteta – FBiH i RS bit će angažirani tužitelji kantonalnih, odnosno okružnih tužiteljstava, te Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Kajganić je, istovremeno, upozorio i sve one koji su skloni izbornim prevarama ili se pripremaju da se u tom pogledu angažiraju, da će sva tužiteljstva u BiH i policijske agencije poduzeti sve neophodne aktivnosti na dokumentovanju takvih krivičnih djela i njihovom efikasnom procesuiranju i sankcioniranju.

Podsjetio je kako je su za ovu vrstu krivičnih djela zaprijećene i kazne zatvora od tri do pet godina.

Kajganić se osvrnuo na dosadašnje aktivnosti institucija involviranih u osiguranje zakonitosti uoči, tokom i nakon održavanja Općih izbora, detaljno opisujući brojne sastanke na kojima je razgovarano o koordinaciji ukupnih aktivnosti i razmjeni relevantnih informacija, uključujući i mjere i aktivnosti na otklanjanju sigurnosnih prijetnji, kao i djelovanje u kriznim situacijama.

Spremnost Tužiteljstva BiH da odgovori svim obavezama iz domena sigurnosti i zakonitosti izbornog procesa, potcrtao je i zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Ismet Šuškić, navodeći kako se to tiče efikasnog prikupljanja kvalitetnih dokaza po prijavama, te procesuiranja svih aktera uključenih u izvršenje spomenutih krivičnih djela.

Radi se o, kako je kazao, šest krivičnih djela iz glave XV KZ-a BiH, odnosno krivičnim djelima protiv prava građana, za koja je predviđeno hitno postupanje, pravovremeno donošenje tužiteljskih odluka i efikasno procesuiranje.

Komentirajući novinarski upit u vezi s padom efektivnosti bh. pravosuđa, a što je uz hitnost procesiranja visoke korupcije i organiziranog kriminala u BiH konstatirano u USAID-ovoj godišnjoj anketi/izvještaju, Kajganić se pozvao na posljednji izvještaj Evropske komisije (Peer Review) u kojem su identificirane ‘slabe tačke’ u svim institucijama, zaduženim za borbu protiv spomenutih oblika kriminala.

– Tužilaštvo kao tužilaštvo nije jedino u tom lancu, nego sve polazi od policijskih agencija i OSA-e BiH i informacija da je počinjeno određeno krivično djelo. Dalje u tom lancu su tužilaštva u BiH i na kraju su sudovi – precizirao je Kajganić, ustvrdivši kako Tužiteljstvo BiH pokušava uraditi što je u njegovoj moći, te da nije izloženo bilo kakvim i bilo čijim utjecajima.

Naveo je kako na svim predmetima rade postupajući tužitelji te da, kada dođu do osnovane sumnje i prikupe dokaze, donose odluke i “kada bude dovoljno dokaza podizat će se optužnice, a kada ne bude dokaza donosit će se naredbe o neprovođenju, ili obustavama istraga”.

​Kako je na konferenciji za medije rečeno, Tužiteljstvo BiH je nedavno usvojilo Komunikacijsku strategiju za suradnju sa medijima, institucijama civilnog društva, akademskom zajednicom…koja je dostupna na službenoj stranici, a koja je u funkciji daljneg jačanja transparentosti rada ove pravosudne institucije.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button