Big Bang #HerojiGeneracije

Eldar Abaz(21) aktiviznom radi na poboljšanju stanja mladih u Kantonu SarajevoPROFIL KANDIDATA:

Eldar Abaz

KATEGORIJA: Mediji i medijski uticaj

MJESTO: SARAJEVO

Eldar Abaz, rođen u Sarajevu, gdje je i završio srednjoškolsko obrazovanje, tačnije Građevinsko-geodetsku školu, odsjek arhitektonski tehničar. Nakom toga, upisao je Fakultet političkih nauka smijer komunikolgija. Od svoje 16 godine se bavi aktovizmom i volonterizmom, tako da je još tada učestvovao u projektima koji su imali za cilj poboljšanje obrazovanja. Zbog toga je bio jedan od glavnih glumaca u forum teatru, gdje sam u Bh. gradovima predstavljao tematiku korupcije u obrazovanju. Nakon toga, aktivno je počeo raditi na projektima raznih ambasada u BiH, između ostalog Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Kraljevine Nizozemske, Slovačke ali i na projektima raznih ministarstava poput Ministarstva za Visoko obrazovanje, nauku i mlade, zatim Ministarstvo za ljudska prava i migrante i mnogim drugim. Kroz svoj aktivistički angažman radio je sa mladim širom Bosne i Hercegovine na podizanju svijesti o ekstremizmu, volimterizmu, nasilju nad ženama, ljudskim pravima, medijskoj i političkoj pismenosti, međureligijskom dialogu i slično. Također je bio i jedan od organizatora nekoliko studnetskih protesta u Sarajevu te zastupao ideje boljeg obrazovanja. Iza sebe, kao novinar, ima napisanih preko 50 autorskih tekstova na temu ljudskih prava osoba s invaliditetom, govora mržnje i diskriminacije. Kao voditelj kampanja na teme diskriminacije, govora mržnje, ljudskih prava je radio sa mnogim mladim u BiH. Pored toga, volontirao je u raznim NVO organizacijama, poput Centra za promociju civilnog društva.

Ono što je njegov primarni cilj i razlog ulaska u aktivizam jeste poboljašanje položaja mladih konkretno u KS, te njhovo uključivanje u samu zajednicu. Smatram da svaka mlada osoba treba biti svjesna svoje važnosti i toga da se njen glas mora poštovati. Podizanjem svijesti kod mladih o temam ljudskih prava, društva bez predrasuda i diskriminacije, stvaramo bolju sliku društva, te je upravo to ono čime se ja vodim i na čemu radim kroz svoj rad.

POSTIGNUĆA

  • Preko 15 edukativnih radionica, treninga i seminara za mlade širom Bosne i Hercegovine, dva studentska protesta, preko 50 autorskih tekstova i ljudskim pravima, govoru mržnje i društvu bez diskriminacije.
    Rad na velikim projektima amabsada i ministarstva, učeśće na mnogim edukacijama i takmičenjima.

Eldar Abaz je kandidat za priznanje BigBang #herojigenracije u kategoriji Mediji i medijski uticaj. 

Za Eldara možete glasati klikom OVDJEKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button