BiHPolitika

BiH postala punopravnom članicom mehanizma EU-a za civilnu zaštitu

EU BiHPotpisom na Sporazum između Ministarstva sigurnosti BiH i povjerenika Europske unije za upravljanje krizama, Bosna i Hercegovina postala je punopravnom članicom Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, čime civilna zaštita u zemlji postaje još jednim segmentom državnoga sigurnosnog sustava koji ulazi u europske saveze.

Cilj je Mehanizma unaprjeđenje suradnje članica EU-a i država koje sudjeluju u tomu procesu na planu sprječavanja odnosno preventivnoga djelovanja i jačanja pripravnosti u odgovoru na katastrofe. Osim država članica EU-a, u Mehanizam su, uz BiH, uključeni i Crna Gora, Island, Norveška, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Potpisivanje predmetnoga sporazuma ishod je dugogodišnjeg niza aktivnosti i održanih sastanaka s mjerodavnim kontrolno-inspekcijskim tijelima u kojima je i Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a aktivno sudjelovala i ispunila sve svoje pristupne obveze.

Možda će Vas zanimati i:

Naime, još 2018. u prostorijama Uprave održan je sastanak sa stručnjacima Europske unije za civilnu zaštitu koji su tom prigodom upoznati sa stanjem i aktivnostima Uprave po pitanju organizacije i opremljenosti sustava Civilne zaštite u HNŽ-u.

Bitan događaj u nizu priprema pristupanja BiH Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu (UCPM) bila je i splitska Konferencija o temi ”Mehanizam Unije za civilnu zaštitu” iz iste godine, održana u organizaciji eurozastupnice Željane Zovko, a u čijemu su radu sudjelovali i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i v.d. ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela.

Iz Vlade navode kako je mehanizam europske civilne zaštite simbol solidarnosti i uzajamne pomoći između država sudionica. Njime se, na razini EU-a, koordinira odgovor na prirodne katastrofe i one prouzročene ljudskim djelovanjem.

Dalje dodaju kako je cilj Mehanizma poticati suradnju među nacionalnim tijelima civilne zaštite, povećati razinu javne svijesti o katastrofama i pripravnost na njih te omogućiti brzu, djelotvornu i koordiniranu pomoć pogođenom pučanstvu.

“Koordinacijsko središte za odgovor na žurne situacije (ERCC) operativno je središte Mehanizma za civilnu zaštitu gdje se neprekidno prati događaje u svijetu i koordinira napore EU-a u pogledu odgovora na katastrofe. Operacije civilne zaštite podupire se i satelitskim kartama koje se izrađuju u sklopu usluga upravljanja kriznim situacijama programa ”Copernicus”. Pravodobne i precizne geoprostorne informacije iz toga programa korisne su za utvrđivanje pogođenih područja i planiranje operacija pružanja pomoći u slučaju katastrofe”, kaže se priopćenju.

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu uključuje europska udružena sredstva za civilnu zaštitu, a riječ je o prethodno namijenjenim dobrovoljno udruženim sredstvima država članica za žurno razmještanje u EU ili izvan nje.

Godine 2019. uspostavljena je pričuva sustava ”rescEU” koja obuhvaća: flotu zrakoplova i helikoptera za gašenje požara, zrakoplove za medicinsku evakuaciju, zdravstvene timove za žurne slučajeve i poljske bolnice, zalihe medicinske opreme i mobilne laboratorijske kapacitete, kapacitete za otkrivanje, dekontaminaciju i stvaranje zaliha za odgovor na kemijske, biološke, radiološke i nuklearne nesreće, privremena skloništa, prijevoz i logistiku.

Kako bi se osigurao bolji odgovor na buduće izazove, u svibnju 2021. donesena je Uredba o jačanju Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu kojom su osigurani dodatni kapaciteti u sustavu ”rescEU”.

Stjecanjem statusa punopravne članice Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, BiH su dostupni svi benefiti članica EU, između ostalih i da prima potporu i pomoć u smislu edukacije, opremanja i školovanja, ali i otklanjanja posljedica elementarnih i drugih nepogoda i katastrofa, uključujući i obvezu da pomaže drugima u potrebi.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button