Biznis

Italijanski Pyrox ulaže 150 miliona eura u BiH













Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je sa ambasadorom Italije u BiH Ruggerom Corriasom o pripremama za veliku italijansku investiciju u BiH koja startuje 19. jula u Sarajevu, sastankom između predstavnika italijanske firme Pyrox i predstavnika 60 općina u BiH.

Italijanska kompanija „Pyrox“ planira ulaganje oko 150 miliona eura u projekte kogeneracije na drvnu biomasu u BiH. U svakoj općini gdje se projekt realizira bit će zaposleno 25 radnika, a prema biznis-planu godišnja dobit u svakoj općini bi iznosila oko milion eura.

Možda će Vas zanimati i:

FIPA i Ambasada Italije u BiH će pružiti svu potrebnu pomoć i investitorima i općinama s ciljem brže realizacije investicija.

Na sastanku je također bilo riječi o godišnjem poslovnom forumu Centralno- europske inicijative koji će se održati 26. novembra u Sarajevu i koji će okupiti značajan broj investitora iz zemalja članica inicijative, uključujući italijanske investitore, koji su, po riječima ambasadora, zainteresirani za tekstilnu, drvnu i metalsku industriju BiH, kao i za energetske projekte iz oblasti alternativne energije.

Ambasador Corrias je u potpunosti podržao provođenje aktivnosti FIPA-e na realiziranju direktnih posjeta italijanskim investitorima. Agencija je planirala, uz angažman Privredne komore Italije, posjetiti do kraja godine zainteresirane kompanije u Italiji kako bi im predstavila mogućnosti za ulaganje u BiH, saopćeno je iz FIPA-e.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button