BiHIstaknutoVijesti

Uoči popisa stanovništva u Srbiji pokrenuta kampanja “Znam tko sam”

Popis stanovništvaVodstvo hrvatske manjine u Srbiji pokrenulo je kampanju „Znam tko sam“ s ciljem da se pripadnici zajednice na predstojećem popisu stanovništva ohrabre i potaknu da slobodno i istinito očituju svoju hrvatsku nacionalnost, izjavio je u srijedu čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

“Na popisu stanovništva naše je pravo izjasniti se Hrvatima, da nam je hrvatski materinski jezik i da smo rimokatolici”, naveo je Žigmanov u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini govoreći o glavnim porukama kampanje uoči popisa koji će u Srbiji biti održan od 1. do 31. listopada.

Hrvatska zajednica priznata je manjina u Srbiji koja ima političku stranku zastupljenu u Skupštini Srbije, predstavničko tijelo – Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), dvije profesionalne institucije, razvijeno školstvo i više od 50 udruga kulture.

Velik dio tih postignuća i prava hrvatska manjina ostvaruje na temelju svoje brojnosti, i zato je važno, kažu u DSHV-u, koliko će biti izjašnjenih Hrvata.

“O broju Hrvata ovisit će broj vijećnika u HNV-u, kao i vrsta i obujam naših manjinska prava. O postotku pripadnika naše zajednice ovisit će naša politička prava i relevantnost u društvenom životu Srbije”,  istaknuo je čelnik DSHV-a.

Premda pripreme pred listopadski popis prolaze bez incidenata i tenzija kakvih je bilo 2011., ukupno ozračje nije posve povoljno za slobodno očitovanje hrvatske pripadnosti, smatraju u vodstvu zajednice.

„Raspoloženje u javnosti je vrlo nenaklonjeno Hrvatima, često smo objekti najnegativnijih oznaka u medijima, a još uvijek se i hrvatstvo pokušava svesti na ustaštvo“, upozorio je Žigmanov, prenosi Hina.

Dodaje kako ipak kampanja „Znam tko sam“ ima afirmativni karakter i nema napadački ili kritizerski odnos ni prema kome, i  u tome cilju nastoji ostvariti potporu važnih političkih čimbenika, napose u Hrvatskoj.

Čelnik DSHV-a u tome kontekstu navodi da je aktivnosti vodstva hrvatske manjine podržao hrvatski premijer Andrej Plenković, niz državnih institucija matične domovine, kao i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

DSHV kampanju „Znam tko sam“ provodi u suradnji s Novinskoizdavačkom ustanovom „Hrvatska riječ“, HNV-om i udrugama kulture.

Predsjednica Vijeća Jasna Vojnić istaknula kako popis stanovništva nije samo statistički podatak jer ostavlja realne posljedice na društveni položaj Hrvata u Srbiji.

Vojnić ističe da je, bez obzira što se pripadnici hrvatske zajednice vole poistovjećivati sa svojim subetničkim imenima – Bunjevac, Šokac ili Srijemac, iznimno važno u upisnom obrascu upisati se kao Hrvat čiji je materinski jezik hrvatski, a vjeroispovijest rimokatolička.

Na popisu 2011. u Srbiji se 57.900 građana izjasnilo Hrvatom, što je 12.000 manje nego deset godina ranije.

Po još uvijek važećim podacima Srbija ima oko 7.200.000 stanovnika. Udio Hrvata je 0,81 posto.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button