BiHSvijetTuzlaTuzlanski kantonVijesti

U Tuzli 20. septembra performans ‘Cvijet istine i nade’

Cvijet istine

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, 20. septembra će na Trgu slobode u Tuzli biti upriličen perfomans “Cvijet istine i nade“., manifestacija kroz koju će umjetnici različitih profila poslati u svijet poruku o istini o počinjenom genocidu u Srebrenici, ali i nadi u pravdu i pravedniju budućnost.

Kako je u izjavi Feni potvrdio predsjednik Udruženja “Moja adresa Srebrenica“ Nermin Alivuković, centralna manifestacija bit će održana u 18 sati, a pozvani su svi akreditovani ambasadori u BiH, kao i svi dužnosti vlasti u BiH.

-Performans prati izlaganje 8.372 mini tabuta koji simboliziraju broj ubijenih Bošnjaka 11. jula 1995. godine. Planirano je da od osam sati budu izloženi mini tabuti, a od 11 sati slijedi čitanje imena ubijenih 8.372 Bošnjaka – rekao je Alivuković.

Pozvao je građane Podrinja i Tuzle da prisustvuju performansu koji će biti izveden po prvi put. Cilj ovog događaja je, naglašava on, da se sačuva kultura sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Cvijet istine i nade“ realizuje se u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli, Akademijom dramske umjetnosti, Filozofskim fakultetom i Bosanskim kulturnim centrom u Tuzli.

Ova aktivnost predstavlja sasvim novi izražaj i doživljaj genocida počinjenog nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a u Srebrenici. Inicijativa je da se kroz simbolički interakcionizam iznova oživi i sačuva istina na ubijene cvjetove, uz nadu da se nikad i nikome ne ponovi genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a u Srebrenici. Istina je sveta dužnost, istina je mjera, istina je paradigma, istina je obaveza svih nas. Istina je Srebrenica, nada je motiv života, pogled u pravedniju budućnost, nada je molitva da ćemo se sresti na mjestu pravde i istinske ljubavi – kazao je Alivuković.

Podršku održavanju ove aktivnosti dala je Vlada Tuzlanskog kantona i Organizacioni odbor za obilježavanje 27. godišnjice genocida.

Ova aktivnost će biti održana naredne godine u Sarajevu tokom obilježavanja 28. godišnjice genocida, a svake naredne godine bit će upriličena i u evropskim gradovima.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button