SvijetVijesti

Indija: Studentice moraju prijaviti menstruaciju i prisiljene pokazati donje rublje osoblju










U hostelu u kojem se nalaze studenti drže se stroga pravila za žene kada su na mjesečnici. Grupa studentica u Indiji održala je u četvrtak prosvjed, tražeći akciju protiv službenika koji su ih podvrgli poniženjima kako bi provjerili da li imaju menstruaciju.

68 studentica koje pohađaju Institut za djevojčice Shree Sahajanand (SSGI) u gradu Bhuju reklo je da su
11. februara bile prisiljene skinuti se i pokazati svoje donje rublje ženskim učiteljicama.

SSGI je smješten u zapadnoj indijskoj državi Gujaratu, upravlja sekta Swaminarayan, bogata i konzervativna hinduistička religijska skupina koja upravlja raskošnim hramovima širom svijeta.

U hostelu u kojem žive studentice, od njih se traži da se registriraju kada dobiju mjesečnicu kako bi službenicima pomogli utvrditi koje studentice imaju menstruaciju te bi stoga trebali slijediti određena ograničenja.

Učenice se nisu prijavile posljednja dva mjeseca, što je natjeralo službenika hostela da to prijavi direktoru škole da se ne poštuju pravila.

 “Mi poštujemo našu ustanovu, ali ono što su učinile nije bilo ispravno”, rekao je jedan student, a prenosi novinska agencija ANI. „Protiv njih će se poduzeti pravni postupci. Odlučili smo pozvati medije da prenesu tu priču”.

Jedan roditelj od studentice koji je sudjelovao u incidentu izvijestio je da je, kada ju je otišao posjetiti fakultet, u suzama je pronašao svoju kćer i ostale studentice.

Studentice su navodno izvukli iz razreda, zlostavljali ih službenik hostela i direktor škole, a zatim odveli u kupaonicu, gdje su im pojedinačno rekli da se skinu nakon što su u vrtu pronađene korištene sanitarne salvete. Studentice tvrde da se službenik hostela žalio direktoru fakulteta u ponedjeljak, optužujući neke studentice da krše pravila postavljena za menstruaciju žena.

“Kada zamolite mladu djevojku da skine gaće, to joj pokvari poštovanje, to je potpuno odvratna stvar i uvreda za žene”, izjavila je za Global Citizen Sarika Gupta, osnivačica mumbajske inicijative Safe N ‘Happy Periods. “Nitko nema pravo na to.”

Menstruacija se još uvijek smatra vrlo tabu u Indiji, gdje oko 70% djevojčica i žena nemaju podatke o svojim mjesecima. Stigma vezana uz razdoblja u zemlji sprečava djevojke koji menstruiraju da pohađaju školu, zakorače u bogoštovna mjesta, pa čak i jedu određenu hranu.

Dok studentice SSGI borave u hostelu, zabranjeno im je ulazak u hram ili kuhinju i ne smiju dirati druge studente kada su na mjesečnicama. One također moraju sjediti izolirano za vrijeme nastave i obroka, spavati u podrumu i čistiti vlastite suđe.

“Vijesti o ovom događaju su poražavajuće i pokazuju koliko nam još preostaje da postignemo menstrualnu jednakost”, rekla je Celeste Mergens, osnivačica i izvršna direktorica međunarodne organizacije za menstrualno zdravlje Dani za djevojčice, Global Dashana Dholakia.

Povjerenik SSGI koledža Pravin Pindoria nazvao je incident “nesretnim”, te je rekao da će se poduzeti mjere protiv svakoga ko bude proglašen krivim. Državna komisija za žene u Gujaratu u petak je naložila istragu i tražila studentice da se jave. Policija je također podnijela prijavu.

Ali Darshana Dholakia, dekanica, snosi punu krivicu za hostel. Rekla je da su studenti prekršili pravila, a neki su se ispričali

“Sve se dogodilo s dozvolom djevojaka”, rekla je Dholakia za ANI. “Nitko nije bio prisiljen na to. Nitko ih nije dirao. Ipak, formiran je istražni tim koji će ispitati to pitanje. “

Neki učenici rekli su BBC-u da školske vlasti vrše pritisak da podcjenjuju incident i ostanu mirni. Tišina oko menstruacije u Indiji nastala je zbog nedostatka obrazovanja, navodi Gupta.

“Toliko djevojaka na koje naiđem zaista osjećaju da im se nešto ozbiljno dogodilo u životu od kada su započele menstruaciju”, rekla je Gupta. “Dok ne budemo u stanju da usadimo samopoštovanje i poštovanje tijekom razdoblja kod roditelja, učitelja, muškaraca, mislim da se stvari neće promijeniti.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button