BiHKultura

Prva NFT kolekcija predstavljena u Sarajevu: Djela 20 bh. umjetnica čine prvu NFT kolekciju umjetničkih radova iz BiH













Djela 20 bh. umjetnica koja čine prvu NFT kolekciju umjetničkih radova iz BiH sinoć su predstavljena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Na svečanoj prezentaciji publika je imala priliku saznati više o projektu „NFT for Women“, pogledati digitalizirane radove umjetnica, upoznati se sa njima i sa njihovim dosadašnjim radom. Također je prezentirana 3D online galerijakoja sadrži odabrana djela, te je pojašnjen proces kupovine NFT djela koji se u potpunosti odvija online.Za potrebe kupovine potrebno je imati digitalni novčanik, a u slučaju već postojećeg digitalnog novčanika, ponude se mogu napraviti putem platforme OpenSea.io.

„Prije šest mjesec ipočeli smo razgovarati o načinima inoviranja, iznalaženja novih kreativnih pristupa umjetnosti, o novim prilikama za plasiranje umjetnosti na globalno tržište. U protekla dva mjeseca posjetili smo šest bh. gradova i organizirali 10 online radionica kako bismo došli do što više umjetnika/ca. Željeli smo osigurati da bh. umjetnici i umjetnice, a pogotovo umjetnice, saznaju kako svoju umjetnost mogu predstaviti na globalnom tržištu. Kao rezultat, ponosno predstavljamo prvu NFT kolekciju u BiH, i prvu u organizaciji Ujedinjenih nacija globalno“, rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

Možda će Vas zanimati i:

„Jedan od glavnih ciljeva projekta ’NFT for Women’ je osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama koje otvaraju vrata za ulazak umjetnica na novo tržište sa velikim ekonomskim potencijalom. Djela u sklopu kolekcije izabrana su putem javnog poziva za umjetnice iz BiH, a stručni žiri je izabrao 20 umjetnica sa po jednim umjetničkim radom koji su transformisani u NFT-eve“, rekla je Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button