BiHSvijetTehnologijaTuzlaZanimljivosti i zabava

Tuzlaci na petom mjestu iz robotike u Evropi!

Tuzla Robotika

U Mađarskoj je u periodu 01.-04. septembra održano prijateljsko Evropsko takmičenje u robotici “Friendship Invitational” u okviru World Robot Olympiad – WRO 2022, u kojem je učestvovalo 37 najboljeplasiranih ekipa sa državnih takmičenja iz 14 zemalja Evrope. Svjetska olimpijada u robotici održava se od 2004. godine, a cilj joj je okupiti mlade iz cijelog svijeta kako bi razvili svoju kreativnost, vještine dizajniranja i rješavanja problema putem zahtjevnih obrazovnih takmičenja i aktivnosti u izgradnji robota.

Bosnu i Hercegovinu na ovom Evropskom takmičenju predstavljala su dva tima STEM akademija iz Tuzle, koja su na državnom takmičenju iz robotike WRO 2022 BiH osvojila prvo i treće mjesto u kategoriji Junior.

Takmičari su tokom tri dana intenzivno radili na podešavanju robota i pripremi obaveznih, bonus i zadataka izazova. Nakon tri vožnje u okviru obaveznog programa (dvije najbolje se računaju) tim STEM J1, u sastavu: Selma Mujačić, Ahmed Imširagić i Dado Davidović osvojio je 5. mjesto, a tim STEM J2, u sastavu: Adi Bojić i Ismar Aljukić 13. mjesto, u kategoriji Junior. Oba tima pripremao je i vodio master STEM trener Dejan Bojić, dipl.ing.el.. Svih pet takmičara su dugogodišnji polaznici programa STEM akademije u Tuzli.

Ukoliko se prisjetimo da su na državnom takmičenju u robotici WRO 2022 Bosnia and Herzegovina, održanom u junu na Univerzitetu u Zenici, timovi STEM akademije iz Tuzle osvojili šest, a timovi STEM akademije iz Zenice dvije, od ukupno devet medalja u tri kategorije, može se s pravom ustvrditi da je STEM akademije najbolja škola robotike i STEM nauka u državi.

STEM djeca i mladi se u okviru akademije uče logici, istraživanju i promišljanju, programiranju, robotici, upotrebi tehnologija u oblaku, sigurnoj i odgovornoj digitalnoj komunikaciji i kolaboraciji, kroz samostalan i timski rad. STEM genijalci se ovdje obrazuju kroz projektni, problemski i produkcijski obrazovni pristup, učenjem metodom „pokušaja i pogrešaka”, po princip „uradi sam” ili kroz timski rad, kombinovanjem znanja koja su djeca u određenoj dobi savladala, čime im se razvijaju kreativnost, kompetencije za istraživanje, detaljnu analizu, logičko promišljanje i argumentovanu raspravu, te komunikacijske, kolaboracijske i prezentacijske vještine. Sveobuhvatni obrazovni program STEM akademije usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti.

Ako želite da i Vaše dijete postane STEM genijalac i da mu omogućite maksimalan razvoj svih potencijala, bez obzira na profesiju koju će u budućnosti odabrati – upišite ga na STEM akademiju putem https://stem-akademija.ba/prijavite-svoje-dijete/

Deveta generacija polaznika STEM akademije u Tuzli počinje sa nastavom 24.09.2022. godine.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button