BiHZaštita okoliša

Stotinu ronilaca i aktivista iz 20 gradova u subotu sudjeluje u akciji čišćenja Mostarskog jezera

Mostarsko JezeroStotinu ronilaca iz 25 klubova, 20 gradova i četiri države sudjelovat će u tradicionalnoj međunarodnoj ekološkoj akciji čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera pod nazivom “JEZERO 2022.” u organizaciji Ronilačkog kluba Mostar, a koja će početi u subotu, 10. oktobra u 12 sati.

Voditelj Organizacijskog odbora ekološke akcije Branislav Stojkić kazao je kako je lokacija ove plaže svima dobro poznata, odnosno da je riječ o kupalištu koje svake godine u ljetnom razdoblju okupi veliki broj posjetitelja i kupača.

Također je napomenuo kako Ronilački klub Mostar već dugi niz godina okuplja veliki broj ekoloških zaljubljenika i ronilaca koji volonterskim radom pomažu u organizaciji ovog ekološkog projekta.

Pored naših prijatelja iz ronilačkih klubova, očekujemo dolazak ribara i splavara koji će zajedno s domaćim roniocima iz kluba biti podrška na kopnu. S pravom možemo reći da je ovo jedna od najvećih ekoloških akcija u regiji u kojoj sudjeluju ronioci – dodao je Stojkić.

Pojasnio je kako će akcijom biti očišćeno oko 500 metara do 12 metara dubine. Također, ulaz na plažu s glavne ceste bit će saniran, kao i sama plaža na koju će se donijeti 50 kubika šljunka kako bi plaža bila pogodna za nesmetan ulazak u vodu svim kupačima.

Osim aktivnosti na samom terenu, pokrenuta je inicijativa preko gradskih odjela i javnih poduzeća da se očisti i pokosi trava, uredi parking te otklone suhe grane.

Stojkić ističe kako na ovu plažu svake godine dolazi sve veći broj kupača, kampera stranih registracija i slično, zbog čega je Ronilački klub odlučio biti nositelj projekta i time pomoći pri održavanju ovoga mjesta, zajedno s Gradom Mostarom.

Na Mostarskom jezeru nalazi se 20 splavova i dosta motornih vozila. Nekada nesavjesni građanin ubaci koji otpad smeća zbog čega ćemo se sada potruditi očistiti plažu u korist svih nas – smatra Stojkić.

Franjo Soče, predsjednik Ronilačkog kluba Mostar izrazio je nadu da će ova akcija tradicionalno preći u sve veću manifestaciju.

Bajkoviti mol nad Mostarskim jezerom postao je jedno od omiljenih mjesta za fotografiranje

Želimo zajednički potaknuti građane i malim primjerom utjecati na njihovu svijest kako bismo našu okolinu održavali što čišćom – poručio je Soče.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, inače član Ronilačkog kluba Mostar koji će kao ronilac sudjelovati u akciji, naglasio je kako je ovo jedinstvena prilika za poslati lijepu poruku iz Grada na Neretvi.

Kordić je pozvao i građane da se pridruže akciji i zajedno doprinesu čišćem gradu. Akciji će, kaže, podršku dati i Dom zdravlja Mostar kako bi prošla sigurno, kao i Policijska uprava Mostar, dok će poduzeće Mo-Bus omogućiti prijevoz sudionicima.

Još je istaknuo i da je u budućem razdoblju plan u okruženju Mostara osigurati nekoliko lokaliteta gdje će se posjetitelji moći kupati.

Tu bi bili i zaštitari u smislu spasioca, tijekom sezone bismo osigurali i vozila hitne pomoći, kao i infrastrukturu, odnosno tuš, wc, kabine za presvlačenje i slično. Ideja nam je da za sljedeću godinu Bunica bude spremna, a s Ronilačkim klubom ćemo vidjeti da i Mostarsko jezero ide u tom smjeru – dodao je Kordić.

Stojkić je na kraju otkrio kako je već pokrenut projekt obilježavanja plaže na Mostarskom jezeru te je podvukao kako će, uz dogovor s Gradom Mostarom, Ronilački klub rado održavati tu instalaciju.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button