Svijet

Njemačka najavila paket od 65 milijardi eura za suzbijanje rastućih troškova energije

Njemačka Evropa

Njemačka je najavila paket mjera od 65 milijardi eura kako bi ublažila prijetnju rastućih troškova energije, dok se Evropa bori sa oskudnim zalihama nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi DPA.

Paket ekonomskih mjera, mnogo veći od dva prethodna, uključivat će jednokratna plaćanja najugroženijima i porezne olakšice energetski orijentiranim preduzećima.

Cijene energenata su skočile od februarske invazije Rusije na Ukrajinu, a Evropa pokušava da se odmakne od ovisnosti o ruskim energentima.

Prema web portalu Politico, zvaničnici Evropske unije upozorili su da će vjerovatno doći do prelomne tačke u narednim mjesecima kada zemlje počnu osjećati akutne ekonomske teškoće, a od njih se i dalje traži da pomognu ukrajinskim vojnim i humanitarnim naporima.

Već postoje mali znaci nezadovoljstva, a demonstranti su u nedjelju izašli na ulice glavnog grada Češke, protestirajući protiv visokih cijena energenata i pozivajući na ukidanje sankcija Rusiji.

Policija je saopćila da je prisustvovalo oko 70.000 ljudi, uglavnom iz grupa krajnje desnice i krajnje ljevice.

U međuvremenu, nekoliko stotina demonstranata okupilo se u Lubminu u sjeveroistočnoj Njemačkoj, lokaciji terminala gasovoda Sjeverni tok iz Rusije.

Oni su pozivali na puštanje u rad Sjevernog toka 2, novog gasovoda koji je trebao biti pušten u rad, ali ga je njemačka vlada blokirala nakon invazije na Ukrajinu.

Prije dva dana Rusija je saopćila da obustavlja izvoz prirodnog gasa u Njemačku kroz već postojeći gasovod Sjeverni tok 1, i to na neodređeno vrijeme.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button