Sport

Jači i od proloma oblaka: Armin Mujkanović osvojio titulu prvaka Hrvatske u klasi 6a!Ovoga vikenda, svjedočili smo drami kakvu rijetko viđamo na brdskim trkama. Ilirska Bistrica je bila domaćin pretposljednje trke FIA Evropskog šampionata na brdskim stazama, a uz to, vožena su nacionalna prvenstva Slovenije i Hrvatske.

Naš Armin Mujkanović je u Sloveniju krenuo sa šampionskim ambicijama, obzirom na to da je i matematički mogao osigurati titulu prvaka Hrvatske u klasi 6a. Subota je protekla iznenađujuće mirno. Bilo je nekoliko izlijetanja, ali na cifru od preko 210 takmičara sasvim zanemarivo.

Mujkanović je oprezno odvezao veoma nezgodnu stazu koja već godinama drži svoje mjesto u kalendaru, ali je redovno i najproblematičnija. Nakon što su u Cazinu u njegovu klasu prebacili takmičara s daleko bržim i konkurentnijim vozilom, to se ponovilo i u Bistrici pa je Mujkanović uvidio da je dovoljno osvojiti i drugo mjesto za ovjeru titule: “Nema potrebe da rizikujem. Staza je izuzetno brza, s jedne strane izuzetno sigurna, a istovremeno s veoma skliskom podlogom koja ne drži baš najbolje. Na meni je da hladne glave privedem svoj vikend kraju i ostvarim plasman. Bodovna razlika je već sada teško dostižna, ali želim u zadnje dvije trke ući potpuno opušten.”, izjavio je Mujkanović nakon treninga.

U nedjelju kreće prava drama. Stazu su počeli da natapaju uljem takmičari koji su izlijetali i udarali, a jedna krivina je bila posebno problematična. Mujkanović je uspješno “preživio” taj ples po ivici žileta i samo jedna vožnja ga je dijelila od ostvarenja velikog uspjeha. Za još veću dramu se pobrinulo nebo iznad Ilirske Bistrice koje se “otvorilo” i prouzrokovalo pravi potop pa čak i prekid trke. Staza je sada bila poput ledene plohe za klizanje, a svaka greška je mogla biti izuzetno skupa. Mujkanović je pokazao da je izuzetno zreo i s lakoćom se nosio sa svim izazovima koje je donijela druga vožnja i kroz cilj prošao kao drugoplasirani što je dovoljno da osigura svoju prvu titulu prvaka Hrvatske, a ujedno i prvu titulu u seniorskoj konkurenciji. “Teško je bilo šta reći. Ovo je izuzetno emotivan momenat za mene, na početku godine sam mislio da uopće neću voziti ove godine, bio sam primoran da se odreknem licence u svojoj domovini.

Došao sam u Prvenstvo Hrvatske koje je svjetlosnim godinama ispred bh. prvenstva, veoma jaka konkurencija, vrhunska organizacija, ali i veliki troškovi. Prije samo petnaest dana sam mislio da je sve gotovo, a sada sam prvak. Hvala svima koji su me podržavali, porodici, sponzorima i prijateljima bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Idemo sada malo odmoriti i konačno slaviti!”, izjavio je Mujkanović po osvajanju titule.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button