SvijetVijesti

Neredi širom Francuske zbog ubistva maloljetnika ne prestaju, Macron sazvao hitni sastanak










Francuska policija je u utorak upucala 17-godišnjeg Nahela M. koji je potom podlijegao povredama. Nakon toga, više gradova u Francuskoj potresaju ulične demonstracije, sukobi sa policijom i neredi u kojima je do sada uhapšeno blizu 700 osoba.

U Parizu su se treću noć za redom nastavili žestoki sukobi između policije i demonstranata, a samo u protekloj noći je uhapšeno više od 400 osoba.

Mnogobrojne trgovine su opljačkane, a automobili su zapaljeni uprkos snažnom prisustvu policije. Francuska je rasporedila 40.000 policajaca širom zemlje, međutim ni to nije spriječilo izbijanje nasilja.

Neredi su počeli u utorak nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg mladića alžirsko-marokanskog porijekla, Nahela M, koji se automobilom pokušao odvesti kad su ga policajci zaustavili. Policajac koji je upucao Nahela se izvinio porodici. Optužen je za ubistvo, a njegov advokat tvrdi da je “shrvan”.

Od Lillea na sjeveru do Marseillesa na jugu, javne zgrade, trgovine i vozila sinoć su ponovno napadnuti. U Roubiaxu su stanari hotela bili prisiljeni izaći na ulicu nakon što je zgrada zahvaćena požarom.

Zidovi širom gradova ispisani su porukama “pravda za Nahela” , “pobuna za Nahela” , “osveta za Nahela” . Nekoliko stanovnika, uglavnom mlađih, obećavalo je još brutalniju večer od prethodne.

Predsjednik Emmanuel Macron održat će novi krizni sastanak danas zbog kojeg će se ranije vratiti sa službenog putovanja u Briselu.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button