IstaknutoSvijetTehnologijaZanimljivosti i zabava

Američka raketa uskoro kreće na historijski put prema Mjesecu (VIDEO) (FOTO)

NASA Artemis-1

Ukoliko poslednja faza prođe bez problema, Artemis 1 bi mogao poletjeti prema Mjesecu najranije 29. augusta ali datum lansiranja ovisi o mnogobrojnim faktorima među kojima je provjera motora SLS-a i vremenskih uslova.

Tek kada svi NASA-ini inžinjeri, znanstvenici i meteorolozi uključeni u projekat daju zeleno svjetlo, onda kažu “GO!”, SLS će pokrenuti svoje motore i povesti Orion kapsulu bez posade prema orbiti Zemlje a potom i Mjeseca. SLS bi u orbitu zemlje trebao stići za 8,5 minuta, a ogromni gornji stadij rakete bi potom trebao poslati Orion kapsulu u translunarnu “injection” orbitu 80 do 90 minuta nakon uzlijetanja.

Primarni cilj prve Artemis misije je testirati izdržljivost u svim fazama leta, od lansiranja, leta kroz svemir, pa sve do slijetanja Oriona u more u blizini San Diega, nakon čega će inženjeri i znanstvenici detaljno proučiti sve podatke sa senzora letjelice i lutke koja glumi astronauta, kako bi se osiguralo da je sigurna za let astronauta.

Možda će Vas zanimati i:

Nakon što Orion krene prema Mjesecu, gornji dio stuba SLS-a će u orbitu zemlje izbaciti znanstvene cubesat satelite, a potom krenuti u orbitu oko Sunca. Orionu je cilj ući u retrogradnu orbitu Mjeseca i tamo će ostati nekoliko sedmica, a potom će se uz pomoć gravitacije Mjeseca okrenuti natrag prema Zemlji.

Kada Orion sleti u vodu, pogonska energija će ostati uključena dodatna dva sata, kako bi se vidjelo može li Orion održati sustave hlađenja za astronaute, a potom će kapsulu “upecati” američki ratni brod i spustiti je na palubu.

Kraj te faze misije označava početak višemjesečnih analaiza koje bi trebale potvrditi da SLS i Orion mogu prevoziti ljude. Ukoliko NASA bude zadovoljna rezultatima, 2024. godine će krenuti misija Artemis 2 koja će povesti ljude u orbitu Mjeseca, dok će se prvi ljudi spustiti na njegovu površinu u misiji Artemis 3 koja bi se trebala desiti 2025. godine.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button