Valter Tuzlanski

Pčelari zadovoljni godinom: Po košnici vađeno između 20 i 30 kilograma meda

Pčelarska sezona polako se privodi kraju, a bosanskohercegovački pčelari sumiraju rezultate u godini za koju kažu da je bila dobra.

– Zadovoljni su jer su uspjeli sanirati gubitke koji su nastali u dvije prethodne godine koje su bile loše. Otprilike je po košnici na području Odžaka, Modriče, Bratunca i Srebrenice…, vađeno između 20 i 30 kilograma kvalitetnog bagremovog meda. Bilo je i lipovog meda, najviše na području Grabeške visoravni i Srebrenice. Dobra livadska paša posebno je zabilježena kod pčelara Srednjobosanskog kantona, okoline Tuzle, ali i Hercegovine, gdje su najbolje prošli seleći pčelari. Rekao bih da su ove godine seleći pčelari u svim područjima dobro prošli. Pčelari Glamoča, Tomislavgrada, sa Cincar planine imali su također dobre prinose od divlje majčine dušice (čubar), a u okolini Olova i Kladnja bilo je i dobrog šumskog meda – naveo je Deljo.

Možda će Vas zanimati i:

Prema njegovim riječima, u BiH trenutno ima više od 200.000 košnica, a godišnje se proizvede oko dvije hiljade tona meda.

– Naša godišnja potrošnja meda je oko četiri hiljade tona, što znači da nam fali oko dvije hiljade tona. Pčelarska proizvodnja ima budućnost i perspektivu, potrebno je samo da društvo, odnosno oni koji ubiraju poreze i prave strategije, da se ozbiljnije pozabave pitanjem stvaranja boljih uvjeta za one koji se tim bave – ističe Deljo.

U Savezu pčelara Federacije BiH kažu “kako će pčelari august iskoristiti za zaštitu pčelinjih društava od varoe, parazitske bolesti odraslih pčela i legla koju izaziva grinja – varroa jacobsoni”.

– Prvi posao na pčelinjaku u augustu je obavljanje detaljnog pregleda svih pčelinjih zajednica radi utvrđivanja njihovog zdravstvenog stanja, kvaliteta matice na osnovu legla i utvrđivanja količine hrane (meda i polena). Ako su ti parametri zadovoljeni onda su nam zajednice jake. Vrlo je važno zaštiti pčele od raznih nametnika kako bi uspješno prezimile zimu, te zdrave dočekale novu proljetnu ispašu – kazao je Deljo.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button