BiHZanimljivosti i zabava

Michelin zvjezdica po prvi put stiže u BiH













Najcjenjeniji svjetski kuhari iz restorana s Michelinovim zvjezdicama prvi put u povijesti stići će u Bosnu i Hercegovinu, konkretnije na Jahorinu, i to na jedinstveni događaj koji za cilj ima pozicionirati i reprezentativno predstaviti čitavu regiju na gastronomskoj karti Europe.

Manifestacija pod nazivom “Francuska kuhinja sa zvjezdicama” bit će održana 20. oktobra, a organizatori su organizacija “Ja volim Francusku” te “Međunarodna unija regije Alzas” koji su izvorni tvorci ovog projekta pokrenutog u maju prošle godine.

Možda će Vas zanimati i:

Inače, Alzas je povijesna francuska regija i posebna teritorijalna cjelina smještena na istoku zemlje, uz granicu s Njemačkom i Švicarskom. Sjedište Alzasa je grad Strasbourg, a regija je jedna od najbogatijih i vinski najprepoznatljivijih te ujedno predstavlja i središte europske gastronomije. U Alzasu se nalazi i najviše restorana s Michelinovim zvjezdicama na cijelom kontinentu.

Domaćin ovom glamuroznom događaju koji okuplja gastronomsku, društvenu i političku elitu bit će hotel Termag na Jahorini.

No photo description available.
Hotel Termag – Foto Facebook stranica Hotela

“Francusku večeru sa zvjezdicama” u hotelu Termag pripremit će dvojica francuskih kuhara iz Alzasa. Michel Husser, vlasnik restorana Le Cerf koji već četiri generacije u kontinuitetu drži Michelin zvjezdicu te njegov chef Joel Philipps zajedno s šefom kuhinje hotela Termag napravit će specijalnu večeru na kojoj će biti predstavljena jela Alzasa s potpisom Michelinovih kuhara ali i lokalnih specijaliteta s potpisom chefa Termagove kuhinje.

– Cilj ove manifestacije je lokalne specijalitete prilagoditi Michelin standardu te u skoroj budućnosti aplicirati za Michelin zvjezdicu. Jela koja budu predstavljena na ovoj večeri ući će u meni hotela Termag, a u budućnosti ćemo pokušati kreirati gastro regiju Jahorina i zaštiti određena jela – izjavio je Aleksandar Lazarević, vlasnik hotela Termag.

Za Michelin zvjezdicu treba aplicirati regija kao cjelina, dakle ne može to samostalno napraviti restoran ili hotel. Dakle, nakon aplikacije regije, inspektori Michelina stići će na Jahorinu, obići desetke restorana i zatim odlučiti o tome hoće li i ko među njima dobiti prestižnu zvjezdicu.

MICHELIN Guide Inspectors

S tim u vezi organiziran je i sastanak koji je bio temelj i uvertira “Francuskoj večeri sa zvjezdicama”.

– Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik općine Pale Boško Jugović, vlasnik hotela Termag Aleksandar Lazarević te predsjednica organizacije “Ja volim Francusku” i predsjednica “Međunarodne unije regije Alzas” Slađana Novaković dogovorili su uspješnu stratešku suradnju i podršku lokalne samouprave Michelinovoj večeri koja bi trebala biti uvod apliciranju Jahorine za Michelin zvjezdicu. Izuzetno smo ponosni što smo domaćin ovako uglednoj manifestaciji i što neprestanim aktivnostima uistinu radimo na razvoju BiH ali i turizma na jugoistoku Europe u cijelosti – kazao je direktor marketinga hotela Termag, Nemanja Vučetić.

Slađana Novaković, predsjednica organizacije “Ja volim Francusku” i predsjednica “Međunarodne unije regije Alzas” kazala je kako tokom posljednjih pet godina kontinuirano rade na jačanju turističke, kulturne i interkulturalne suradnje između zemalja zapadnog Balkana i Francuske.

– Dosadašnji projekti uspješno su realizirani i imali su utjecaj na poboljšanje odnosa zemalja jugoistočne Europe s Francuskom, a što ne uključuje samo turistički i kulturni segment već i ekonomske te bilateralne odnose. Našim aktivnostima smo omogućili da se u Srbiji prvi put u povijesti otvori predstavništvo francuske regije Alzas čiji je administrativni centar Strasbourg u kojem je sjedište EU. Već smo pokrenuli aktivnosti kojima ćemo omogućiti predstavništvo i u Bosni i Hercegovini, odnosno Jahorini – kazala je Novaković.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button