U fokusu

Film o Tuzlaku Borisu Divkoviću na Sarajevo Film Festivalu!

Kratki dokumentarni film ”Div” o Tuzlaku Borisu Divkoviću bit će prikazan peti dan Sarajevo Film Festivala, u srijedu, 17.08 u 15:00 u kinu Cineplex, u sklopu revijalnog programa „BH film“.

”Div” je priča o prerano preminulom aktivisti, političaru i filantropu Borisu Divkoviću.

Boris je rođen 1981. u Tisovcu, kod Tuzle, gdje je odrastao sa dva starija brata. Završio je Franjevačku gimnaziju u Visokom 2000., a potom Franjevačku teologiju u Sarajevu 2006.

Boris je za života zadužio svoje prijatelje, kolege ali i profesore, do te mjere da ga ni 10 godina nakon njegove smrti nisu zaboravili. Ne samo da ga nisu zaboravili, nego su nastavili da rade na implementaciji njegovih ideja, filozofija i nastojanja. Boris svojim ponašanjem, stasom i karakterom neodoljivo podsjeća na našu Bosnu i Hercegovinu, na ono što naša zemlja jeste i uvijek treba da bude – moralna, ponosna, spremna pomoći. Baš tako je i portretiran u ovome filmu.

Sugovornici u filmu nam daju uvid u karakter ovog čovjeka, a u isto vrijeme mladi aktivisti i članovi Akademije političke odgovornosti kroz predstavu forum teatra, pokušavanju da doslikaju njegov cilj – za šta se borio i čemu je težio?

Fondacija Boris Divković, čiji su članovi i polaznici glavni protagonisti ovog kratkog dokumentarnog filma, osnovana je 2013. godine – dvije godine nakon Borisove smrti, te i dalje nastavlja njegov put. Nastavlja političko obrazovanje mladih ljudi kroz međureligijski dijalog, učenje o kulturama, učenje da su moral i politika mogući.

Na taj način, Borisove ideje žive u mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine koje Fondacija svake godine okuplja na Akademiji političke odgovornosti – tradicionalno i simbolično u Franjevačkom samostanu u Visokom, gdje je i sam Boris pohađao i završio klasičnu gimnaziju.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button