SvijetVijesti

Zelenski: Imamo neočekivanu prednost nad Rusijom










Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da Ukrajina ima “neočekivanu brojčanu prednost nad ruskom vojskom”. Zelenski je tokom nedavnog intervjua njemačkom televizijskom kanalu ARD rekao da kijevska vojska ima najmanje 880.000 aktivnih pripadnika, što je znatno više od 617.000 vojnika za koje je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice rekao da se bore u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik naveo je ovu brojku nakon što su ga pitali za mišljenje o muškarcima koji nisu mogli biti pozvani u vojsku jer su napustili zemlju nedugo nakon invazije 24. februara 2022.

“Zahvalni smo onima koji su se vratili da obnove Ukrajinu,” rekao je Zelenski. “Imamo 880.000 vojnog osoblja, imamo milionsku vojsku, uz 30 miliona građana koji rade, možda čak i više,” rekao je. “Ne mogu sa sigurnošću reći jer ne znamo: 6.5 do 7.5 miliona ljudi je otišlo od početka,” dodao je.

Tvrdnja Zelenskog uvelike se razlikuje od brojke koju je naveo u objavi na Telegramu 12. decembra, kada je rekao da se protiv Rusije bori gotovo 600.000 vojnika “različitih rodova vojske.”

Platforma za prikupljanje i analizu podataka Statista procjenjuje da ukrajinska vojska od ovog mjeseca broji oko 900.000 pripadnika. Kažu da Rusija ima vojne snage od 1.32 miliona, uključujući osoblje koje nije raspoređeno u Ukrajini.

Vladislav Seleznev, bivši šef tiskovne službe Glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine, tvrdio je u intervjuu za ukrajinski list TSN u novembru da u ukrajinskim oružanim snagama ima 1.3 miliona ljudi. Ukrajina tvrdi da je Rusija tokom rata ostala bez 350.000 vojnika. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prošlog je mjeseca utvrdio da je Ukrajina izgubila ukupno 383.000 vojnika.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button