Lifestyle

Prirodni sastojci za opuštajuću kupku u kojoj bi ste mogli uživati satima










Naučno je dokazano da kupke imaju brojne zdravstvene koristi. Naime, one su sjajne za poboljšanje rada srca, pomažu vam da lakše dišete, ublažite bol u mišićima, te uravnotežite hormone.

U kombinaciji s o prirodnim sastojcima, kupke za vas mogu biti još zdravije. Ovi sastojci mogu pomoći u liječenju specifičnih zdravstvenih problema, posebno onih povezanih s problemima kože. Ovih 12 sastojaka može vam poboljšati zdravlje ako ih dodate u  puštajuću kupku.

Lavanda

Možda će Vas zanimati i:

Kada se doda u kupku lavanda i njeno ulje mogu vam donijeti fizičko i emocionalno olakšanje. Pomaže kod opeklina, migrena, nesanice, kožnih problema, akni, ujeda buba, ekcema, sinusitisa i stresa.

Ulje lavande djeluje kao prirodni antidepresiv, analgetik i cicatrizant. Također pomaže kod kašlja i prehlade jer olakšava proces disanja. Sljedeći put kada budete pravili kupku dodajte joj šest do osam kapi esencijalnog ulja lavande.

Čaj

Čaj ima sjajne antioksidacijske i antimikrobne osobine. Dodavanje vrećica čaja u vašu kupku pomoći će koži da brže apsorbira korisne hranjive sastojke. Čaj djeluje protuupalno, antikancerogeno i ojačava vaš imunološki sistem.

Također on detoksificira kožu, odgađa starenje kože, potiče zarastanje čireva i rana, pomaže kod psorijaze i u liječenju i sprečavanju akni. U kupku dodajte šest vrećica čaja.

Epsom so (Gorka so)

Ljudi dodaju epsom so u kupke kako bi olakšali sve vrste bolova. Uglavnom je koriste za opuštanje mišića i popuštanje ukočenih zglobova. Epsom sol je također dobar kućni tretman za artritisne bolove, modrice, nesanicu, psorijazu, upaljene mišiće, za bol od opekotina od sunca i umorna i natečena stopala. U vodu dodajte jednu do dvije šoljice epsom soli.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima velike prednosti za kožu. Može ublažiti i zaliječiti manja oštećenja kože i prirodno je hidratantno sredstvo za ekceme. U vodu ubacite pola šoljice kokosovog ulja.

Ruže
Kupke s laticama ruža mogu vam poboljšati raspoloženje i vašu kožu. One kožu hidriraju i čine je svjetlijom i glatkom. Miris ruža omogućava da se osjećate opušteno i uklanja vam stres. U vodu dodajte dvije do tri šoljice latica ruže.

Đumbir
Kupke sa đumbirom mogu ublažiti simptome prehlade i gripe. Ove vrste kupki također su izvrsne za detoksikaciju tijela. Također smiruju nelagodu u želucu, povećavaju cirkulaciju krvi i poboljšavaju vaš metabolizam. U vodu dodajte pola šoljice izrendanog đumbira.

Soda bikarbona

Soda bikarbona također će vam pomoći da tijelo oslobodite od raznih toksina. Osim toga pomažu vam u borbi kod gljivičnih infekcija, ekcema i psorijaze. U vodu ubacite od jedne četvrtine do dvije šoljice sode bikarbone.

Med
Med je pun antioksidativnih, antibakterijskih, antifungalnih i protuupalnih svojstava. Pomoći će vam kod izglađivanja kože jer je odličan ovlaživač za tijelo. U vodu ubacite jednu šoljicu meda.

Limun
Limunske kupke pomoći će vam kod masne kože i održavat će vas svježim. Limun ubija loše mirise, djeluju antiseptički i imaju dezodorirajući učinak. Uz limunsku kupku vaša koža će izgledati mlađe jer pomaže da se riješite bora. U vodu stavite tri do četiri izrezana limuna.

Mlijeko

Mliječne kupke mogu liječiti mnoga stanja kože. Ova vrsta kupke pomoći će suhoj koži, jer sadrži mliječnu kiselinu koja djeluje kao piling. Proteini, aminokiseline, masti i vitamini A i D koji se nalaze u mlijeku mogu vam pomoći smanjiti bol od izgorene kože. Jednu do dvije šoljice mlijeka stavite u kupku.

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima višestruka svojstva koja poboljšavaju vaše zdravlje. Kupka s maslinovim uljem brzo će omekšati vašu kožu. Liječi suhe ruke i noge i može učiniti vašu kosu sjajnijom. U kupku dodajte šoljicu maslinovog ulja.

Kafa
Zrno kafe ima puno antioksidacijskih i protuupalnih svojstava. Kupka s kafom poboljšat će vašu cirkulaciju.

Kupke možete napraviti samo s jednim sastojkom ili ih kombinirati. Pomiješajte: mlijeko i med, mlijeko i ruže, so i zobenu kašu, maslinovo ulje i zobenu kašu.

 

Izvor: klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button