LifestyleU fokusu

Novi uspjesi bh.frizera: Bašić svjetska prvakinja, Rakovac peta, a BiH tim bronzani u Parizu










Potvrda da Bosancima i Hercegovcima „o glavi rade“ frizeri svjetske klase stigla je iz Pariza sa Svjetskog OMC prvenstva. Riječ je o prestižnom frizerskom takmičenju na kome naša zemlja ima predstavnike godinama unazad.

Naši frizeri redovno ostvaruju solidne rezultate, vrijedne pažnje na ovom takmičenju, ali ove godine, 16-ogodišnja Sarajka Amna Bašić je otišla korak dalje i postala svjetska prvakinja u juniorskoj kategoriji Ladies Prestige Bridal Style, ili ako prevedemo – Amna je napravila najbolju vjenčanu frizuru na svijetu. San svake mladenke, zar ne?

Ona je učenica frizerske škole SŠC  „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, radi u struci već neko vrijeme, a mnogo vremena posvećuje i vježbanju vještina koje su potrebne za kreiranje frizura za takmičenje.

„Pripremala sam se dva i po mjeseca za ovo takmičenje sa mojim trenerom Rifetom Hukelićem, bez kojeg ne bih uspjela i to je zahtijevalo mnogo vremena, truda…“, priča Amna Bašić za ženski.ba.

Iako je jako mlada, za Amnu ovo nije prvi uspjeh na svjetskom nivou.

Ovo mi je drugo svjetsko takmičenje. Prošle godine sam bila šesta u svijetu, što je bio jako dobar plasman za mene, kao i za BiH. Tad sam imala samo 15 godina. Ove godine sam otišla na svjetsko takmičenje da probam zadržati prošlogodišnji plasman, međutim, vratila sam se kao svjetski juniorski šampion“, govori Amna, ne skrivajući ponos i dodaje da još uvijek nije svjesna da je sa svojih 16 godina dostigla vrh frizerske struke, i to kao prva osoba iz BiH kojoj je to pošlo za rukom.

Iako je uložila mnogo truda i vremena u pripreme, ističe da ovaj uspjeh nije samo njen.

„Kolike su moje zasluge za ovaj fenomenalni rezultat, tolike su i zasluge mog trenera Rikija Hukelića, jer je on taj koji mi je prenio svoje znanje. Prvenstveno veliki čovjek, a tek onda veliki majstor koji nesebično prenosi svoje znanje i umijeće i bez njega ovo ništa ne bi bilo moguće“, zahvalna je talentovana mlada frizerka.

Osim Amne, u Parizu se takmičilo još pet frizera iz BiH: Adisa Ahmetović, Selma Rakovac, Ismar Salkić, Haris Alagić i Mašo SpahićOni su zajedničkim snagama reprezentaciji BiH obezbijedili bronzanu timsku medalju, što je najbolji rezultat do sada. 

Tuzlanka Selma Rakovac, iz frizerskog salona „Aida“ je također ostvarila sjajan rezultat – 5.mjesto u istoj kategoriji kao Amna.

Jako sam uzbuđena i još uvijek sam pod dojmom svega što se dešavalo prethodnih dana. Ovo je veliki uspijeh kako za mene tako i za “Klub frizera i kozmetičara Tuzla”, kao i Savez frizera u BiH. Ponosni smo i trudit ćemo se da u budućnosti nastavimo ovu tradiciju, da se ime naše reprezentacije redovno spominje na proglašenjima svjetskih takmičenja. Zahvalna sam za svu podršku koju su mi pružili u frizerskom salonu “Aida” na čelu sa majstoricom Aidom Omerović kao i treneru Mirku Gođevcu i Savezu. Ovo je tek moja prva stepenica za napredovanje, ali i za dizanje frizerske struke na što viši nivo. Divno iskustvo, druženje sa kolegama iz drugih država, nova poznanstva, razmjena iskustava“, prenosi nam i Selma svoje utiske iz Pariza.

Kako je od 6 takmičara iz BiH čak petero nastupilo u juniorskoj kategoriji, mirna srca možemo reći da bosanskohercegovačko frizerstvo na mladima ostaje. Uz podršku Saveza frizera BiH i frizerskih klubova, čiji su ovi mladi talentovani ljudi članovi, sigurni smo da nas u budućnosti očekuje još mnogo ovakvih vijesti sa europskih i svjetskih takmičenja.

Piše: Damira Ibranović



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button