Svijet

Američki Senat odobrio pristupanje Finske i Švedske NATO-u

Američki Senat odobrio je u srijedu pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Senat je glasao sa 95 naprema 1 za podršku ratifikacije pristupnih dokumenata, lako nadmašivši dvotrećinsku većinu od 67 glasova potrebnih za podršku ratifikacije pristupnih dokumenata dvije zemlje.

“Ovo historijsko glasanje šalje važan signal održive posvećenosti SAD-a NATO-u i osiguravanju da je naša Alijansa spremna da odgovori na izazove današnjice i sutrašnjice,” rekao je američki predsjednik Joe Biden u saopćenju.

Švedska i Finska podnijele su zahtjeve za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na ukrajinu 24. februara. Rusija je više puta upozoravala obje zemlje da ne pristupaju alijansi.

30 saveznika NATO-a potpisalo je za njih prošlog mjeseca protokol o pristupanju, koji im omogućava da se pridruže nuklearnom savezu predvođenom SAD-om nakon što njegove članice ratifikuju odluku.

U tom trenutku, Helsinki i Stokholm su mogli učestvovati na sastancima NATO-a i imaju veći pristup obavještajnim podacima, ali nisu bili zaštićeni članom pet, klauzulom o odbrani NATO-a da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Pristup moraju ratificirati parlamenti svih 30 članica prije nego što Finska i Švedska budu zaštićene klauzulom o odbrani.

Ratifikacija bi mogla potrajati do godinu dana, iako ju je već odobrilo nekoliko zemalja, uključujući Kanadu, Njemačku i Italiju.

Senatori obje američke stranke snažno su podržali članstvo dvije zemlje, opisujući ih kao važne saveznike čije moderne vojske već blisko sarađuju sa NATO-om.

“Kvalifikacije ove dvije prosperitetne, demokratske nacije su izvanredne i poslužit će jačanju NATO saveza,” rekao je demokratski senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske poslove, pozivajući na podršku prije glasanja.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button