Svijet

Erdoganov put: Od prodavača razglednica do moćnog vladara










Recep Tayyip Erdogan na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Turskoj nije uspio da u prvom krugu pobijedi, već će se za novi mandat boriti u drugom krugu.

Rođen je 26. februara 1954. godine u istanbulskom naselju Kasımpaşa. Njegova porodica potječe iz regiona Ajara u Gruziji.

Rano djetinjstvo je proveo u gradu Rize, gdje je njegov otac radio kao kapetan u Obalskoj straži. Vratili su se u Istanbul kada je Erdogan imao 13 godina.

Kao tinejdžeru, otac mu je davao džeparac od 2,5 turske lire sedmično (manje od jednog dolara), a Recep je od toga kupovao razglednice koje je preprodavao na ulici. Također je prodavao flaše vode vozačima koji su bili zaglavljeni u saobraćaju.

U mladosti je poluprofesionalno igrao fudbal za lokalni klub. Slavni Fenerbahçe je htio da ga dovede, ali je njegov otac, Ahmet Erdogan, spriječio taj transfer.

Stadion FK Kasımpaşa, otvoren 2004. godine, nazvan je “Recep Tayyip Erdogan”.

U tom dijelu Istanbula je završio osnovnu školu 1965. godine, a 1973. srednju vjersku stručnu školu “Imam Hatip”. Prema zvaničnoj biografiji, kasnije je studirao biznis administraciju na fakultetu koji se danas zove Univerzitet Marmara – Fakultet ekonomskih i administrativnih nauka. Neki ljudi dovode u pitanje njegovu diplomu, pošto se navodi da je diplomirao 1981. godine, a ta visoka škola je osnovana godinu dana kasnije.

Politička karijera

Erdogan se 1978. politički aktivirao pridruživanjem Nacionalnoj turskoj studentskoj uniji, anti-komunističkoj akcionoj grupi. Iste godine je izabran za predsjednika omladine islamističke Partije nacionalnog spasa (MSP).

Pratio je 1983. simpatizere Necmettina Erbakana u Partiju blagostanja, u kojoj je 1985. postao predsjednik istanbulskog ogranka partije.

Na lokalnim izborima 1994. godine je izabran za gradonačelnika Istanbula, a na toj funkciji je ostao do novembra 1998. Zbog sporne recitacije jedne pjesme, sud ga je osudio na zatvorsku kaznu od deset mjeseci, zbog čega je morao da se povuče sa gradonačelničke funkcije.

Kaznu je odslužio u zatvoru Pinarhisar, za koji je rekao da za njega predstavlja simbol ponovnog rođenja, pošto je, kako kaže, tamo pripremljeno osnivanje njegove Stranke pravde i razvoja, koje se zvanično desilo 2001.

Na parlamentarnim izborima u Turskoj 2002. godine, stranka je osvojila 34 posto glasova, a Erdogan je u martu 2003. izabran za premijera. Funkciju predsjednika vlade je obavljao sve do 2014.

U avgustu 2014. je izabran za 12. predsjednika Turske.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button